Notiks Baltijas multiplās sklerozes pacientu nometne

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau septīto reizi notiks Baltijas multiplās sklerozes (MS) nometne. Tā ir nometne, kuru organizē, vada un kurā piedalās MS pacienti un viņu līdzcilvēki. Nometne ir pašu pacientu iniciatīva, un šogad tā notiks Siguldā no 27. līdz 30. augustam, piedaloties gandrīz 100 dalībniekiem – no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

MS ir hroniska centrālās nervu sistēmas slimība, kas ietekmē gan pacientu, gan viņa līdzcilvēkus. Katram slimniekam simptomi ir atšķirīgi, un ir grūti prognozēt MS attīstības gaitu. Slimība izraisa kustību, jušanas, koordinācijas, redzes un citus traucējumus. Lai ar tiem spētu pēc iespējas veiksmīgāk sadzīvot, nepieciešams no slimības paasinājumiem brīvajos brīžos atgūt spēkus. Viens no Baltijas MS nometnes mērķiem ir tieši tāds – radīt apstākļus, kuros iespējams atgūt spēku, vienlaikus uzzinot daudz ko jaunu un apspriežot MS pacientiem aktuālos jaunumus.

Baltijas MS nometne šogad svinēs savu septīto dzimšanas dienu. Katru gadu tā norit citā Baltijas valstī. Pati pirmā nometne (2006. gadā) Baltijas MS pacientus un viņu tuviniekus pulcēja Kazdangā.

Šogad par vietu, kur aizvadīt 4 burvīgas dienas, izvēlēta Sigulda. Kā jau katru gadu arī septītajā MS nometnē būs 3 īpaši vakari – katrai valstij savs, kad stāstīt par sevi, savu valsti un, rādot priekšnesumus, izklaidēt pārējos. Nometnē piedalīsies aptuveni 100 dalībnieki.

Neiztrūkstoši nometnē skanēs dziesmas un smiekli, tiks dejotas dejas un baudīti pašu gatavoti gardumi. Katrs rīts sāksies ar vingrošanu, tai sekos dažādu darba grupu aktivitātes. Siguldā pie MS nometnes dalībniekiem viesosies neirologs, ergoterapeits, fizioterapeits, psihoterapeits, kā arī farmāciju kompāniju «Gedeon Richter» un «Tena» pārstāvji. Ikvienam nometnes dalībniekam būs iespēja uzklausīt praktiskus padomus un izpausties mākslinieciski, atklājot savas prasmes vairākās radošajās darbnīcās. Nometne būs iespēja arī vairāk iepazīt Siguldu un Turaidu.

MS pacienti par iespējām piedalīties Baltijas MS nometnē var uzzināt, jautājot savu MS nodaļu vadītājiem. Atpūta MS pacientiem ir neizsakāmi būtiska. Visvienkāršākais veids, kā atpūsties un uzņemt ikdienā nepieciešamo enerģiju, ir būšana kopā ar ģimeni un draugiem.

Plašāka informācija par multiplo sklerozi gan pacientiem, gan līdzcilvēkiem un tuviniekiem – www.MSlapa.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu