Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju mūzika rada komfortu ikdienā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/laughingsquid/

40 procentiem Latvijas iedzīvotāju mūzika ir būtiska, lai radītu un nodrošinātu komfortu ikdienā, - šādus rezultātus devusi sabiedriskās domas pētījumu centra (SKDS) aptauja, kas veikta pēc portāla «muzikabiznesam.lv» pasūtījuma. 

Kā liecina aptaujas rezultāti, kopumā 40% respondentu atzīst, ka mūzika ir viena no lietām, kas palīdz radīt komfortablu vidi ikdienā. Mūziku par svarīgu komforta sastāvdaļu ikdienā atzīst 38% aptaujāto vīriešu un 43% sieviešu.

«Mūzika paver plašas izmantošanas iespējas, to var izmantot gan kā fona mūziku dažādās uzņēmējdarbības jomās – tirdzniecībā, klientu apkalpošanā, kultūras un mākslas pasākumos u.c., gan arī vienkārši ikdienā, klausoties mūziku mājās vai organizējot privātas viesības ģimenei nozīmīgos svētkos, radot atbilstošu atmosfēru un noskaņu,» saka mūzikas psiholoģe Māra Viktorija Zilgalve.

«Mūsdienu dinamiskajā dzīvē mūzikas loma pieaug un kā jau to pierāda arī šī SKDS veiktā aptauja, pat mūsu ikdienas komfortas nav iedomājams bez mūzikas. Tas tikai kārtējo reizi pierāda mūzikas lielo lomu Latvijas iedzīvotāju dzīvē, apliecinot, ka Latvijā komforts asociējas ne tikai ar elektrības radītajām praktiskajām priekšrocībām, bet arī ar emocionālo komfortu, ko var sniegt mūzika. Pašreiz Latvijā vēl tikai veidojas pieredze mūzikas apzinātai un plašai izmantošanai uzņēmējdarbībā, kā arī padziļinātai šīs ietekmes anlīzes un izpētes nepieciešamībai. Mūzikas izvēlei ir jāpieiet ļoti nopietni, jo ar to var radīt gan komfortu, gan arī protams panākt pretēju efektu – diskomfortu, ja tam pieiet pavirši vai neprofesionāli,» papildina M.Zilgalve.

Bez mūzikas aptaujas rezultāti rāda vēl vairākas lietas, kas ievērojami uzlabo Latvijas iedzīvotāju ikdienu un sadzīvi gan mājās, gan darbā. Vislielāko komfortu no mūsdienu izgudrojumiem sniedz elektrība, - tā aptaujā norādījuši 98% respondentu.

Mobilitāte un ātrums 21. gadsimtā ir kļuvuši par galveno virzītājspēku mūsdienu dinamiskajam un intensīvajam dzīves ritmam. To novērtē arī moderno tehnoloģiju lietotāji, kuri mobilo tālruni aptaujā ierindojuši otrajā vietā – 81% aptaujāto. Aptaujas pirmo trijnieku noslēdz internets un sadzīves tehnika, bez kā ikdienā nevarētu iztikt 79% iedzīvotāju.

74% respondentu norāda, ka komfortablus apstākļus gan mājās, gan darbā ļauj izbaudīt gan apkure, gan dators. Pateicoties moderno tehnoloģiju straujajai attīstībai, televīziju «kā ekstru“ novērtē tikai 47% aptaujāto, bet automašīnu minējuši 44% aptaujāto.

SKDS interneta aptauju (WAPI) veica 2012.gada jūlijā, aptaujājot Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas ir pētījuma centra SKDS WEB paneļa dalībnieki. Lai atspoguļotu mūzikas nozīmi dažādās uzņēmējdarbības jomās, mūzikas industrijas pārstāvji ir izveidojuši informatīvu mājas lapu «muzikabiznesam.lv». Mājas lapā vienkopus ir publiskoti dažādi fakti, skaidrojumi un pētījumu rezultāti par veiksmīgas mūzikas izvēli un izmantošanu dažādās uzņēmējdarbības jomās: kafejnīcās, viesnīcās, veikalos, deju klubos, sporta klubos, izstādēs un gadatirgos, koncertos, sporta pasākumos, klientu apkalpošanas vietās, skaistumkopšanas salonos, birojos un darba vietās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu