Rīgas Zooloģiskā dārza pingvīni izraisījuši lielu apmeklētāju interesi (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau gandrīz nedēļu ir apskatāmi Džentū pingvīni, kas izraisījuši lielu apmeklētāju interesi. 

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns, cilvēkiem ir liela interese savām acīm redzēt pingvīnus, jo šie ir vieni no tiem dzīvniekiem, kurus apmeklētāji grib redzēt Zooloģiskajos dārzos.

Pēdējo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā pingvīni bija apskatāmi pirms 50 gadiem, bet tagad tos interesenti Rīgā varēs aplūkot līdz 30.augustam.

Lielkalns skaidroja, ka cilvēku interese par jaunajiem dzīvniekiem ir ļoti liela, tādēļ nereti pie skatloga veidojas drūzma. Visvairāk apmeklētāji Zooloģiskajā dārzā ierodas brīvdienās, tādēļ viņš aicina cilvēkus uz zoodārzu doties arī darba dienās, lai bez cilvēku drūzmēšanās un bez steigas varētu izstaigāt dārza teritoriju, aplūkojot arī pingvīnus.

Džentū pingvīnus Rīgas Zooloģiskajā dārzā ierodas aplūkot arī ārvalstu tūristi, kas lielākajā daļā ir Latvijas kaimiņvalstu iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka Rīgas Zooloģiskajā dārzā līdz augusta beigām būs apskatāmi 17 Džentū pingvīni, kas ir pasaulē trešie lielākie pingvīni.

Pingvīni Zooloģiskajā dārzā ieradušies no Edinburgas zoodārza Lielbritānijā, lai Rīgā pavadītu trīs nedēļas ilgu karantīnas laiku, pirms izceļošanas no Eiropas Savienības uz Ķīnas okeanāriju.

Rīgas zoodārzs par piemērotāko karantīnas vietu izvēlēts tāpēc, ka Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kur pēdējā desmitgadē nav konstatēti saslimšanas gadījumi ar putnu gripu. Lai izpildītu karantīnas nosacījumus, viena no zoodārza telpām tika rūpīgi dezinficēta un pārbūvēta atbilstoši pingvīnu īslaicīgas turēšanas prasībām, nodrošinot pastāvīgu plus 8 līdz plus 10 grādu pingvīniem nepieciešamo gaisa temperatūru.

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni, un Džentū pingvīni ir trešie lielākie. Augumā tie sasniedz 75 līdz 90 centimetrus, bet svars ir aptuveni 5,5 kilogrami. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Lielākās šīs sugas kolonijas ir Folklendu, Dienviddžordžijas un Kergelēnu salās. Barību - lielākoties garnelēm līdzīgos vēžveidīgos un zivis - tie meklē piekrastes ūdeņos, dienā ienirstot pat līdz 450 reizēm. Ligzdo klinšainos apvidos, no ledus brīvās piekrastes vietās. Ligzdošanas vietas nereti atrodas vairāku kilometru attālumā no barošanās vietām.

Džentū pingvīnu skaits Antarktīdas pussalā pēdējo gadu laikā ir pieaudzis, taču dažās salās apkārtējās vides piesārņojuma dēļ to skaits turpina ievērojami samazināties. Tie ir aizsargāti ar Antarktīdas līgumu (Antarctic Treaty) kopš 1959.gada, bet 2007.gadā iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu