Viens no jaunajiem Zemgales velomaršrutiem varētu tikt dēvēts par «Trīs upju loku» (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītās nedēļas nogalē Bauskas puses skaistākās vietas ar velosipēdu devās pētīt vairāki velotūrisma entuziasti, lai pēc divu dienu brauciena secinātu, ka izbrauktais maršruts iekļaujams jaunā velotūrisma ceļvedī par Zemgali. Ņemot vērā, ka maršruts virzās gar Lielupes, Mūsas un Mēmeles krastiem un to ielejām, kur dažviet tradicionālā Zemgales līdzenumu ainava mijas ar nelieliem pakalniem, pauguriem un ceļu līkločiem, jaunais velomaršruts varētu gūt simbolisku nosaukumu - «Trīs upju loks».

Velo izpētes brauciens sākās sestdienas rītā, Bauskā, un tā pirmajā dienā apskatītas tautā par trim Zemgales rozēm dēvētās Mežotnes, Bauskas un Rundāles pilis, parki, muzeji un privātās kolekcijas. Sevišķi ārvalstu tūristiem šo objektu apskate dotu pilnīgāku priekšstatu par reģionu, tā dabas vērtībām, kultūru un vēstures mantojumu. Otrajā dienā izpētes brauciena dalībnieki devās uz Skaistkalni, Bārbeli, apmeklējot Ausekļu dzirnavas un Bārbeles sēravotu, pēcāk viesojoties arī Dāviņu pagasta Bruknas muižā.

Izpētes brauciena organizatori, SIA «NK Konsultāciju birojs» atzina, ka šis nākotnē varētu būt velomīļiem patiešām pievilcīgs maršruts, jo naktsmītņu, ēdināšanas uzņēmumu, kā arī pārtikas veikalu skaits aptuveni 150 kilometrus garajā posmā ir pietiekams. Arī ceļu kvalitāte lielākoties ir piemērota velobraukšanai, lai gan pievilcīgākajos, ceļa asfaltētajos posmos, satiksmes intensitāte ir samērā augsta, un velobraucējiem jāievēro papildus drošība. Zemgalē plānots izveidot vairākus jaunus velomaršrutus, kā arī apkopot informāciju par jau esošajiem, vismaz 20 maršrutu apraksti tiks iekļauti Zemgales velotūrisma maršrutu brošūrā.

Nupat izpētītais «Trīs upju loka» velomaršruts tūristiem stāstīs par reģionu, kura iedzīvotājiem pamatnodarbošanās jau kopš seniem laikiem ir zemkopība un, ka par Latvijas maizes klēti Zemgale tiek dēvēta pamatoti.

Bauskas apkaimē organizētais izpētes brauciens noticis Zemgales Plānošanas reģiona vadītā projekta «Central Baltic Cycling» ietvaros. Projekta gaitā iecerēts izveidot jaunus velotūrisma maršrutus visās četrās projekta iesaistītajās valstīs - Latvijā, Igaunijā, Somijā un Zviedrijā. Jaunizveidotie maršruti kopā veidos vienotu tīklu, popularizējot valstis ap Baltijas jūru kā velotūristiem draudzīgu un krāsainiem ceļojumu iespaidiem bagātu reģionu.

Latviju projektā pārstāv Zemgales Plānošanas reģions, Kurzemes un Vidzemes Tūrisma asociācija un Jelgavas Reģionālais tūrisma centrs. Tā kā velotūrisma projekta ieviešanā iesaistīti trīs no pieciem reģioniem valstī, «Central Baltic Cycling» var sekmēt velokultūras vienmērīgu popularizēšanu un attīstīšanu Latvijā. Īpaši svarīgi tas ir tā iemesla dēļ, ka Latvijā velotūrisma piedāvājums un tam atbilstoša infrastruktūra, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, līdz šim attīstījusies salīdzinoši lēni un sadrumstaloti. Bez Latvijas pārstāvjiem projektā piedalās arī Igaunijas nevalstiskā organizācija «West-Estonia Tourism», Pargas pilsētas pašvaldība Somijā un Orebro pilsētas pašvaldība Zviedrijā.

Projekts «Central Baltic Cycling», jeb pilnajā nosaukumā «Velomaršrutu tīkla attīstība un uzlabošana Centrālbaltijas teritorijā» tiek realizēts Centrālās Baltijas programmas «INTERREG IV A» ietvaros, tā kopējais budžets ir 1 497 889 eiro, no kuriem 1 161 001 eiro līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu