Atklāj izstādi «Kur ir mana Lidmašīna»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

15.augustā, Rīgas Mākslas telpā, Kungu ielā 3, atklāta nebijusi mākslas izstāde «Kur ir mana lidmašīna?». Izstāde ir tematiski saistīta ar aviācijas svētkiem, kas 18. un 19.augustā notiek Spilves lidlaukā un topošajā aviācijas muzejā, taču tā uztverama kā autonoms, patstāvīgs mākslas fakts. Izstāde veidota kā retrospektīva izcilu mākslinieku skate, kas pāraug mūsdienu mākslinieku darbos par lidojuma tēmu.

Autoru loks ir plašs – sākot ar muzeju dārgumiem, caur padomju laika reālismu un eskeipismu uz plašu mūsdienu interpretāciju. Kopā izstādē pārstāvēti vairāk kā 40 autori ar gleznām, grafiku, tēlniecību, instalācijām un videodarbiem.

Izstādes centrā ir noslēpumainās mākslinieces Zentas Loginas (1908. – 1983.) kosmiskā pasaule, ko apauž Ilmāra Blumberga antīkās pasaules tēlu cīņa ar kaislībām un vēlme atrauties, uzlidot, pacelties tīrākā izplatījumā. Pēteris Līdaka lidmašīnas uztver kā fantastiskas, taču dzīvas būtnes, dod tām gan saprātu, gan jūtas. Miķelis Fišers apliecina, ka «Kosmoss kļūdas nepiedod», bet Ivars Muižulis arī padomju laika lidmašīnās spēj ielikt neslēptu erotiku. Arī pārējie autori ienes tematiskajā izstādē savu personisko skatījumu uz bagātīgi interpretējamo lidojuma tēmu mākslā un aicina uz aktīvu līdzpārdzīvojumu.

Izstādes kuratore Elvita Ruka uzskata, ka «katrs lidojums sākas cilvēkā pašā. Iemesli lidot vai nelidot ir tieši tik pat dažādi, kā mīlēt dzīvi vai nē. Tāpēc arī tematiski saistīta izstāde izvēršas dažāda, jo katram māksliniekam impulss darba radīšanai sakņojas citā orbītā. Vieni rotaļājas, tverot lidmašīnas formu, citi heroizē pašu lidošanas misiju, citi slīgst sapņainībā vai filozofiskos pirmssākuma meklējumos».

Izstādes veidotāji aicina būt atvērtiem dažādībai un katram skatītājam meklēt savu lidmašīnu. Kas zina – varbūt apmeklētājus visvairāk uzrunās bijušā aviatora Anatolaja Rudenko ar vienkāršu lodīšu pildspalvu zīmētie lidmašīnu modeļi, ko viņš nesavtīgi un bez ambīcijām ir veltījis savam bērnības elkam – izcilajam krievu pilotam Ivanam Kožedubam.

Vienlaikus ar izstādi Rīgas Mākslas telpā vairāki mākslas un tehniskās jaunrades darbi skatāmi Aviācijas svētku epicentrā Spilvē.

Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Mākslinieku savienību, «Zentas Loginas fondu», galeriju 21 u.c. sadarbības partneriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu