Rātsnamā atklās atjaunoto Vecrīgas maketu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nākamnedēļ Rātsnamā, 2. stāva vestibilā tiks atklāts atjaunotais Vecrīgas makets, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Makets ir 20 kvadrātmetru liels, tas ir 1983. gadā apstiprinātā Vecrīgas reģenerācijas projekta sastāvdaļa. Vecrīgas reģenerācijas projektu pirms 29 gadiem izstrādāja Latvijas Celtniecības zinātniskās pētniecības institūta Pilsētbūvniecības laboratorijā arhitekta Edgara Pučiņa vadībā izstrādājis autoru kolektīvs - arhitekti Andrejs Holcmanis un Edvīns Burkovskis, piedaloties Valentīnai Tarasovai, Vitai Rinkēvičai, Ervīnam Helfričam, Marinai Levinai, Harijam Gailim un citiem -, domājot par to, kā saglabāt unikālo Rīgas kultūrvēstures mantojumu, piemērojot laikmetīgai situācijai un padarot pieejamu sabiedrībai.

Atjaunotajā un papildinātajā Vecrīgas maketā attēlotas būves, kuru oriģinālajā 1983. gadā tapušajā versijā nebija - viesnīcas 13. janvāra un Teātra ielā, daudzdzīvokļu komplekss Kungu ielā pie Minsterejas ielas, tirdzniecības galerija Audēju ielā, daudzfunkcionālas ēkas Audēju, Kungu, Palasta un Teātra ielā, Rātsnams, Melngalvju nams un biroju ēkas Rātslaukumā, garāža Basteja bulvārī. Citādi nekā reģenerācijas projektā iecerēta dzīvē izskatās biroju ēka Peldu ielā pie 11. novembra krastmalas.

Nākotnē paredzēts Vecrīgas maketā iekļaut vēl vairākus citus uzbūvētu un pārbūvētu ēku modeļus.

Savulaik makets tika izmantots, lai projektēšanas laikā novērtētu atsevišķu ēku un vecpilsētas ansambļa arhitektoniski telpisko risinājumu variantus. Fakts, ka atjaunotais un papildinātais Vecrīgas makets pēc ilgāka laika atkal pieejams sabiedrībai, ir arī ar Latvijas galvaspilsētas pašvaldības ieguldījums, atzīmējot 15. gadskārtu, kopš Rīgas vēsturiskais centrs iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objektu sarakstā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu