Rentgens pret lieko svaru (12)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nobeidzot stāstu par to, kā dažādos interesantos veidos ir iespējams noteikt liekā svara daudzumu, pastāstīšu par vēl vienu metodi. Tā ir visprecīzākā no visām iepriekš minētajām, taču ikdienas lietošanai viennozīmīgi nav paredzēta. 

Ir 21. gs. un tauku īpatsvaru protams varam noteikt arī ar modernām elektroniskām ierīcēm. Vienu no šādām procedūrām sauc par datortomogrāfiju. Šī metode ir ļoti precīza jo dators ar rentgena staru palīdzību spēj ielūkoties dziļāk, nekā var saskatīt vai sataustīt cilvēks. Attiecīga arī ir samaksa par šādu procedūru. Der atcerēties, ka datortomogrāfiju nevar veikt, kad vien ienāk prātā - rentgena stari notikti spēj sniegt precīzu informāciju, taču tiem ir arī nopietni blakusefekti.

Datorizētu palīdzību piedāvā daudzās vietās, bet jāuzmanās no piedāvājumiem, kuros izmanto neprofesionālu tehniku, un «mērīšana» notiek tikai vienā ķermeņa daļā - parasti plaukstā, jo pietiekot ar to, ka dažas sekundes rokās paturat nelielu datorspēļu pultij līdzīgu ierīci. Šāda pogu paspaidīšana īpašu uzticību nevieš un drīzāk izskatās pēc sīkas blēdības, par kuru naudu noteikti nevajadzētu maksāt.

Šāda divu pogu paturēšanu var salīdzināt ar mēģinājumu noteikt alkohola līmeni asinīs ņemot palīgā benzīntankā iegādātu alkometru, kura cena ir vien pāris latu. Vairumā gadījumos policijas rīcībā esošā profesionālā tehnika uzrādīs pilnīgi atšķirīgus rezultātus.

Skaidrs, ka tauku īpatsvara noteikšanas kļūdai nebūs tik nopietnas sekas kā misēklis ar alkohola mērīšanu, taču vienalga iesaku veikt izmeklēšanu tikai un vienīgi ar profesionālu tehniku.

Personīgi es esmu izmēģinājis visas metodes un šodien teikšu, ka man vislabākā un pieņemamākā likās mediķa veiktā apmērīšana ar kaliperu (par kuru stāstīju iepriekš). Iespējams, vainīgs cilvēciskais faktors un nepatika pret radiāciju, bet tāds ir mans subjektīvais viedoklis attiecībā uz liekā svara daudzuma noteikšanu.

Nobeigumā gribu pateikt, ka ikdienā pilnīgi pietiekams ir vienkāršākais no paņēmieniem - COLLAS TESTS. Iesaku to visiem, un arī pats lietoju ikreiz, kad jāizdara izvēle pie saldumu stenda, vai rodas ideja par papildus porciju. Dorbojas ideāli.

Dariet tā: saņemiet ar diviem pirkstiem kroku vēdera rajonā. Dodiet sev 3 sekundes laika pārdomām. Parasti pēc šīs procedūras papildporcija vairs nav vajadzīga.

dietillustrated.com

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu