Manipulējot ar cenu informāciju, «Latvenergo» cenšas ievilināt uzņēmumus slazdā (28)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šonedēļ publiski izskanējušie argumenti, kas aizstāv Ekonomikas ministrijas virzīto sasteigto elektrības tirgus atvēršanu pilnīgi visiem Latvijas uzņēmumiem jau no šī gada 1. novembra, ir pilnīgi pretēji reālajai tirgus situācijai un ignorē faktu, ka tirgus paplašināšanai ir izvēlēts sliktākais iespējamais laika periods. Turklāt «Latvenergo» apgalvojumi par to, ka izvēlētais tirgus paplašināšanas laiks būs cenas ziņā izdevīgs un ļaus uzņēmumiem ietaupīt, ir klaji maldinoši.

Tirgus paplašināšanas plāna apstiprināšana tiek dzīta uz priekšu tik strauji, ka 20 000 uzņēmumu, lai pielāgotos darbībai atvērtajā tirgū, atliks tikai dažas nedēļas laika. Mēs jau iepriekšējā tirgus paplašināšanas posmā pārliecinājāmies, ka uzņēmumiem ir nepieciešams individuāli skaidrot atvērtā tirgus darbības principus un piemeklēt labākos risinājumus elektroenerģijas iegādei - esam pilnībā gatavi to darīt arī tagad. Tomēr jārēķinās, ka arī uzņēmumiem ir nepieciešams laiks lēmuma pieņemšanai, un no pieredzes var teikt, ka vidēji tie ir divi mēneši.

Tomēr vislielākos zaudējumus uzņēmumiem radīs izvēlētais tirgus paplašināšanas periods – ziema, kad elektroenerģijas cenas ir visaugstākās. Provizoriskie aprēķini liecina, ka pirmajos piecos mēnešos pēc tirgus paplašināšanas jaunpienācēji kopumā, gan tie kuri paspēs, gan arī tie, kuri nepaspēs izdarīt savu tirgotāja izvēli, par elektrību kopumā pārmaksās aptuveni vienu miljonu latu, iegādājoties to par pēdējā garantētā piegādātāja vienpusēji diktētu cenu vai arī par ziemas mēnešu atvērtā tirgus cenu.

Tāpēc nekorekts šķiet «Latvenergo» piedāvātais cenu salīdzinājums, ar kuru tiek demonstrēts izdevīgums uzņēmumiem – piesauktās cenas 3.5 sant/kWh regulētā tirgus patērētājiem pret it kā 3.2 sant/kWh atvērtajā tirgū.

Mūsu pieredze liecina, ka piesauktā cena atvērtajā tirgū - 3.2 sant/kWh – realitātē netiek piedāvāta patērētājiem. Ja «Latvenergo» ir gatavs piedāvāt šādu elektroenerģijas cenu, tad visiem regulētā tirgus patērētājiem būtu jāizmanto šī iespēja un jau laicīgi jāpāriet uz atvērto tirgu, negaidot 1. novembri vai kādu citu datumu.

Jau šī gada pavasarī notikušais atvērtā tirgus paplašināšanas posms, kurā piedalījās aptuveni 4800 uzņēmumu, pierāda, ka Latvijas tirgus nav gatavs tik straujām pārmaiņām. Pat, ņemot vērā, ka tirgotāja izvēlei tika dotas 70 dienas, noslēdzoties paplašināšanai 25% no jaunpienācējiem nebija izdarījuši savu izvēli. Pie gandrīz četrkārt lielāka jaunpienācēju skaita paredzams, ka noteiktajā termiņā izvēli izdarīs ne vairāk par 50% uzņēmumu.

Pašlaik rodas iespaids, ka «Latvenergo» izmisīgi steidzina tirgus atvēršanu, lai palielinātu iespējas, ka uzņēmumi nepaspēs veikt savu tirgotāja izvēli un izmantos «Latvenergo», kā pēdējā garantētā piegādātāja pakalpojumu. Tādējādi izvairoties no «Enefit» un citu elektroenerģijas tirgotāju konkurences, jo tiem atvēlētais sagatavošanās laiks konkurences izveidošanai ir stipri ierobežots.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu