Ārvalstu sinoptiķi prognozē vēsu rudeni Latvijā (15)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kalendārā rudens vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma tuvu normai, liecina Norvēģijas Meteoroloģijas institūta publicētā sezonālā prognoze, kas balstīta uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem.

Šā gada septembris, oktobris un novembris Latvijas piekrastē varētu būt dažas grāda desmitdaļas siltāks par normu, pārējā valstī - mazliet vēsāks par ilggadējo vidējo rādītāju. Rudens vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā parasti ir +6,6 grādi.

Visos pēdējos gados, izņemot 2010.gadu, rudens bijis siltāks par normu, pērnā gada rudens vidējā gaisa temperatūra bija +8,5 grādi jeb divus grādus virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Arī Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta apkopotās ilgtermiņa prognozes uzrāda lielu varbūtību, ka visā Eiropā rudens būs vēss ar vidējo gaisa temperatūru tuvu normai vai līdz pusotram grādam zem normas. Nokrišņu daudzums gaidāms līdzīgs daudzu gadu vidējam rādītājam.

Tāpat kā rudenī, arī ziemas mēnešu vidējā gaisa temperatūra visā Eiropā tiek prognozēta tuvu normai vai līdz 1,5 grādiem zem normas. Auksta ziema iespējama ne tikai Eiropā, bet arī ASV, Tuvajos Austrumos un Ķīnā.

Dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka Latvijas klimatam tradicionālai vasarai šogad sekos parasts Baltijas rudens, kas atnāks laicīgi un ievilksies līdz decembrim. Septembrī vēl varētu būt vairākas vasarīgi siltas dienas ar pērkona ducināšanu, oktobris gaidāms rudenīgs, bet mēneša vidū dzestri ziemeļu vēji atnesīs pirmo slapjo sniegu. Arī novembris rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem, mēneša otrajā pusē iespējamas vairākas dienas ar salu, kam sekos sniegs un lietus, paredz Bukšs.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu