Komercbanku asociācija: Iekšējā tirgū bankas jūtas stabili (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas bankas jūtas pietiekami stabili, īpaši iekšējā tirgū, ņemot vērā ekonomikas kopējo atlabšanu un dažādu nozaru uzrādītos pieauguma tempus, savukārt lielākās bažas par nākotni rada ārējie riski, vērtējot pirmo sešu mēnešu rādītājus, komentē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Kopumā, viņaprāt, Latvijas bankas šogad ir strādājušas veiksmīgi, kaut arī situācija pasaulē un Eiropā liek uzmanīgi raudzīties nākotnē un prognozēt iespējamos riskus.

Viņš arī atgādina iepriekš pausto viedokli, ka Latvijas finanšu sektors ir drošs, salīdzinot ar Dienvideiropas valstu bankām, un saistība ar Skandināvijas lielajām bankām šo drošību palielina. Proti, Skandināvijas un Latvijas bankām ir maz vai nemaz ieguldījumu problemātisko valstu parādzīmēs vai citos ieguldījumu veidos bankās, kā arī Ziemeļvalstu bankas līdz ar Lielbritānijas un Šveices bankām ir vienas no labāk kapitalizētajām bankām Eiropā.

Pēc Bičevska domām, gada pirmā puse banku sektorā apliecina, ka krīzes laika mācības ir labi apgūtas un tiek liktas lietā - banku kredītpolitika ir pārskatīta, un tagad tiek nodrošināta daudz labāka kredītportfeļa kvalitāte. Finanšu resursi bankām ir pietiekami, un tās ir gatavas kreditēt gan kvalitatīvus biznesa projektus, gan mājsaimniecību vajadzības, spriež asociācijas prezidents.

Jau ziņots, ka šā gada pirmo pusgadu banku sektors noslēdza ar 78,5 miljonu latu peļņu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija. 2011.gada pirmajā pusgadā banku sektors strādāja ar 68,6 miljonu latu peļņu, bet 2010.gada pirmajos sešos mēnešos banku zaudējumi bija 249,5 miljoni latu.

Ar peļņu darbojās 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 90,6%.

Latvijas Komercbanku asociācijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka pēdējos trīs gadus banku sektors strādājis ar zaudējumiem. 2011.gadā banku zaudējumi bija 178,7 miljoni latu, 2010.gadā - 360,7 miljoni latu, 2009.gadā - 773,4 miljoni latu. 2008.gadā banku sektors nopelnīja 60,1 miljonu latu, 2007.gadā peļņa bija 371,3 miljoni latu, bet 2006.gadā banku peļņa Latvijā bija 265,9 miljoni latu.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu