Uzņēmējs: Latvijas biznesa vide ir degradējoša (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kopējā uzņēmējdarbības vide Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm ir degradējoša, - Latvijas uzņēmējs vairāk domā kā «izšmaukt», apejot kādu likuma normu, kā tik kaut ko nesamaksāt, «Rietumu Radio» atzina nestandarta iekārtu projektētāja un attīstītāja, Liepājas uzņēmuma «Mechanika» dibinātājs Arturs Žipris, uzsverot, ka šādi uzņēmēji rīkojas valsts attieksmes dēļ.

«Piemēram, Latvijas nodokļu inspektoru uzdevums ir atrast par ko piesieties - paziņas, kas tur strādā ir stāstījuši. Kamēr Valsts ieņēmu dienesta darbs būs atrast, kur piesieties un iekasēt soda naudu, nevis norādīt uz nepilnībām un ļaut uzņēmumam normāli strādāt, tikmēr situācija Latvijā neuzlabosies,» uzskata Žipris, norādot, ka uzņēmēju attieksme pret valsti ir līdzīga valsts attieksmei pret uzņēmēju. Uzņēmuma «Mechanika» vadītājs arī norāda uz pārāk lielajiem birokrātiskajiem šķēršļiem, ar ko uzņēmējam nākas cīnīties.

Jautāts, vai Latvijā viegli atrast investorus inovatīvu ideju realizācijai, Žipris sacīja: «Viss atkarīgs no idejas, - ja jūs vēlaties ražot luksusa klases automašīnas, tad jums būs ļoti jāpacenšas, lai atrastu naudu. Bet, ja ir ideja, kuras realizācija maksā maz, bet sola ienest lielus līdzekļus, investoru nebūs grūti atrast.»

Brīvas naudas, kā atzina Žipris, ir daudz, un investori to labprāt iegulda. «Taču viņiem ir jābūt pārliecībai, ka šis projekts realizēsies un nesīs peļņu maksimāli īsā periodā,» piebilda uzņēmējs. Uzņēmumam «Mechanika» investoru meklējumi līdz šim esot bijuši sekmīgi. «Vismaz diviem produktiem investīcijas esam atraduši, produkti top, un tiek strādāts pie to virzīšanas tirgū,» atzīst uzņēmējs. Vairāk par šiem produktiem, kamēr nav saņemts patents, Žipris nevēlas stāstīt.

Kā ziņots, uzņēmums «Mechanika» izstrādā inovatīvu zāles pļāvēju, kas būtu darbināms tikai ar saules baterijām, «Rietumu Radio» informēja uzņēmuma dibinātājs un vadītājs Rīgas Tehniskās universitātes students Arturs Žipris.

Kā pastāstīja Žipris, pašlaik uzņēmums gaida finansējumu no Kurzemes biznesa inkubatora (KBI) otrā zāles pļāvēja prototipa izstrādei. Pirmais prototips jau ir tapis un jūlija vidū prezentēts potenciālajiem investoriem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā pasākumā «Seminārs - kontaktbirža biznesa ideju autoriem un investoriem», kas notika Rīgā.

«Prezentējot zāles pļāvēju, mērķis nebija uzreiz atrast investoru. Drīzāk gribējām parādīt savu ideju, paskatīties, kāda ir reakcija, lai saprastu, vai ir vērts tālāk strādāt,» skaidro Žipris. Viņš atzīst, ka investoriem un LIAA pārstāvjiem ideja patikusi un darbs turpinoties, taču norādīja, ka lielākas iespējas ieinteresēt naudas devējus būs tad, kad projekts būs lielākā gatavības stadijā. «Pagaidām šī ideja ir zaļa ne tikai no ekoloģiskā viedokļa,» piebilda SIA «Mechanika» vadītājs. Viņš pastāstīja, ka tas nav pasūtījuma projekts un uzņēmuma darbinieki pie pļāvēja strādājot brīvajos brīžos, tāpēc darbs neesot intensīvs un arī finansējums pagaidām esot ierobežots.

SIA «Mechanika» dibināta 2011.gada novembrī.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu