LNB darbības sākšanai jaunajā ēkā nepieciešami 2,4 miljoni latu (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) darbības sākšanai jaunajā «Gaismas pils» ēkā nepieciešami 2,4 miljoni latu, teikts šodien valdībā uzklausītajā ziņojumā.

Valdība šodien atbalstīja vairāk nekā 1,2 miljonu latu piešķiršanu, lai būtu iespējams sākt pārvākšanos uz «Gaismas pili», pēc sēdes žurnālistiem sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK). Par pārējo nepieciešamo summu Ministru kabinets lems vēlāk.

Arī LNB direktors Andris Vilks žurnālistiem sacīja, ka valdība līdzekļu piešķiršanu konceptuāli atbalstījusi, bet visu summu patlaban pilnā apjomā nebūs iespējams piešķirt un par pārējo vēl tiks spriests.

Jautājums par papildu nepieciešamo finansējumu LNB darbības sākšanai jaunajā ēkā 2013.gadā 2 458 513 latu apmērā tiks skatīts Ministru kabineta sēdē kopā ar citu ministriju papildus finansējuma pieprasījumiem prioritāro pasākumu īstenošanai, 2013.gada valsts budžeta veidošanas procesā, atbilstoši valsts budžeta iespējām.

LNB tās funkciju izpildei un pakalpojumu sniegšanas sākšanai jaunajā ēkā šajā un turpmākajos gados ir nepieciešami papildus līdzekļi. 2012.gada budžetā papildus ir nepieciešami 305 520 lati, savukārt 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gada budžetu, papildus nepieciešami 2 458 513 lati, līdz ar to kopējā nepieciešamā summa 2013.gadā ir 4 534 594 lati.

Piešķirtais finansējums nodrošinās gan veco ēku, gan jaunās ēkas uzturēšanu, personāla kapacitātes stiprināšanu, digitalizācijas kompetences centra izveidi un krājuma komplektēšanu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Līdzās izdevumu daļai ir izstrādātas prognozes pašu ieņēmumiem 2013.gadam. Patlaban LNB gūst 40 000 latus gadā pašu ieņēmumos, taču jaunā ēka ļaus gūt ieņēmumus ne tikai no bibliotēkas pamatdarbības pakalpojumiem, bet arī no ēkas infrastruktūras pakalpojumiem - auto stāvvietas, ēdināšanas pakalpojumiem, bibliotēkas veikala, telpu izīrēšanas.

Pieņemot, ka bibliotēka varēs sākt sniegt jaunos infrastruktūras pakalpojumus jau 2013.gada vidū, pieņemot, ka tiks apstiprinātas aprēķinos izmantotās pakalpojumu likmes, un izmantojot likmes, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos, ir aplēsts, ka 2013.gada sešos mēnešos LNB pašu ieņēmumos gūs 127 856 latus, kas ir par 87 856 latu vairāk nekā 2012.gadā, savukārt 2014.gadā pašu ieņēmumi tiek prognozēti 357 502 latu apmērā, kas būs par 317 502 latiem vairāk nekā 2012.gadā.

Viens no LNB vidējā termiņa stratēģiskajiem mērķiem ir nodrošināt, ka ar pašu ieņēmumu palīdzību bibliotēka varēs nodrošināt līdzekļus ikgadējai informācijas resursu attīstībai tādā apjomā, kā tas paredzēts Ministru kabineta noteikumos. Lai 2013.gada vidū varētu sākt jauno pakalpojumu sniegšanu, LNB ir sākusi maksas pakalpojumu cenrāža aktualizēšanu.

Plānots, ka jaunās ēkas infrastruktūra tiks izmantota ne tikai pašas bibliotēkas pasākumiem un komercpasākumiem, bet arī dažādu ilgtermiņa partnerības iniciatīvu veidošanai ar citām valsts un nevalstiskajām organizācijām, kuru darbības mērķi saskan ar LNB definēto misiju. Jau šobrīd interesi par LNB infrastruktūras kopīgu izmantošanu ir izteikusi, piemēram, Latvijas Universitāte, veidojot Austrumāzijas centru, un Informāciju tehnoloģiju klasteris. Paredzēts, ka šo iniciatīvu laikā partneriem būs jāsedz daļa infrastruktūras uzturēšanas izmaksu, taču nebūs jāmaksā īres maksa.

Sākot no 2013.gada, bibliotēkas darbība jaunajā ēkā un tās nodrošināšanai nepieciešamais budžets būtiski atšķirsies, jo 2013.gadā pārcelšanās laikā paralēli būs jāuztur visas esošās LNB ēkas, 2014.gadā LNB būs Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitāšu centrs, 2015.gadā - Eiropas Savienības prezidentūras birojs. LNB uzskata, ka šīm aktivitātēm jātiek finansētām no attiecīgo projektu budžeta, nevis no LNB pamatbudžeta.

Jau ziņots, ka līdz 2012.gada beigām plānots pabeigt LNB ēkas būvniecības darbus, pieslēgt ēku ārējiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem, uzstādīt grāmatu krātuvju plauktus un palīgaprīkojumu un sākt mēbeļu un aprīkojuma uzstādīšanu pabeigtajās LNB ēkas zonās.

2013.gada pirmajā pusē tiks sākta bibliotēkas krājumu pārvietošana uz jauno ēku, kas ļaus no 2013.gada vidus pakāpeniski sākt pakalpojumu sniegšanu jaunajā ēkā, vienlaikus turpinot darbu arī vecajās ēkās. Savukārt projekta pilna realizācija, kurā ietilpst arī bibliotēkas iekārtošana, aprīkošana un bibliotēkas krājumu pārvietošana, plānota līdz 2013.gada beigām. Tas nozīmē, ka 2013.gada nogalē LNB jābūt pilnībā gatavai piedāvāt sabiedrībai pasaules līmeņa informācijas pakalpojumus, kuru kvalitāte atbilst jaunās ēkas kvalitātei.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu