Aplausi ministru kabinetā: papildus varēsim tērēt 70 miljonus (62)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabinets šodien bez diskusijām atbalstīja grozījumus šā gada valsts budžetā, kas papildus tēriņiem paredz piešķirt 70 miljonus latu.

Budžeta grozījumu apstiprināšanu valdības sēdē pavadīja skaļi aplausi.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Finanšu ministrijā, vislielākais papildu finansējums ir paredzēts Satiksmes ministrijai - 20,6 miljonu latu apmērā. Piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai, it sevišķi Latgales reģionā, kā arī dotācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Veselības ministrijai papildu finansējums paredzēts 19,5 miljonu latu apmērā. Papildu līdzekļi tiek piešķirti tādiem pasākumiem kā mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna realizācijai 2012.-2014.gadā 1,1 miljona latu apmērā, rindu mazināšanai uz medicīnas pakalpojumiem, diagnostisko un laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, speciālistu konsultāciju un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai 7,4 miljonu latu apmērā, kā arī tiks piešķirti līdzekļi prognozējamās invaliditātes novēršanas pasākumiem.

Savstarpēju diskusiju rezultātā valdībā panākta vienošanās par Kultūras ministrijai papildus piešķirtajiem līdzekļiem 5,1 miljona latu apmērā, tai skaitā nodrošinot finansējumu pašvaldībām Dziesmu un Deju svētku procesa nodrošināšanai, Latvijas Nacionālās operas saimnieciskās darbības stabilizācijai un skatuves rekonstrukcijai, kā arī mūzikas instrumentu, skaņu un gaismas tehnikas un koncerttērpu iegādei teātriem, orķestriem un koriem.

Tāpat papildu līdzekļi piešķirti Labklājības ministrijas vajadzībām 3,9 miljonu latu apmērā. Finansējums paredzēts piemaksām politiski represēto pensijām 2,2 miljonu latu apmērā, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstiem un valsts pabalstiem ar celiakiju slimiem bērniem aptuveni 496 000 latu apmērā. Tāpat arī piešķīra līdzekļus invalīdu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai.

Papildu līdzekļi tika piešķirti Zemkopības ministrijai aptuveni 2,3 miljonu latu apmērā valsts atbalstam lauksaimniecībā, Ārlietu ministrijai aptuveni 402 000 latu apmērā Latvijas ārpolitikas interešu īstenošanai, Iekšlietu ministrijai aptuveni 3,9 miljonu latu apmērā Drošības policijas darbības nodrošināšanai, Izglītības un zinātnes ministrijai aptuveni 3,2 miljonu latu apmērā augstas klases sportistu un treneru materiālajai stimulēšanai par izciliem sasniegumiem sportā un citiem sporta veicināšanas pasākumiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) atzina, ka šis gads ir radījis samērā drošu bāzi, lai varētu apgalvot, ka kopumā tas izdevies veiksmīgs. «Tādēļ varam atļauties arī atsevišķus ekonomikas stimulācijas pasākumus šā gada budžeta grozījumos. Būtiski, ka šī ir pirmā reize pēdējos piecos gados, kad budžetu nevis mazinām, bet gan palielinām,» uzsvēra ministrs.

Šā gada budžeta grozījumi tika veikti, pilnībā ievērojot Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumus attiecībā uz fiskālo disciplīnu, nodrošinot, ka izdevumu pieaugums tiek veikts atbilstoši valsts ilgtermiņa izaugsmes rādītājiem un ievērojot Eiropas Savienības noteikumus valsts budžeta deficītu 2013. gadā samazināt par 0,5%.

Ņemot vērā ekonomiskās situācijas attīstību Latvijas tautsaimniecībā, FM ir paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, paredzot, ka IKP izaugsme būs 4% līmenī. Savukārt nākamajā gadā izaugsmes prognoze nav mainīta un paliks 3,7%, pieaugot līdz 4% 2014.-2015. gadā.

Saskaņā ar 2012.gada budžeta grozījumu sagatavošanas grafiku šā gada 20.augustā budžeta likumprojekta pakete ar paskaidrojumiem tiks iesniegta izskatīšanai Saeimā.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) uzsvēra, ka viens no būtiskākajiem uzstādījumiem bija nodrošināt noteikto budžeta deficītu mērķu sasniegšanu.

Valdības vadītājs informēja, ka jau pirmdien, 20.augustā, budžeta grozījumu projekts tiks iesniegts Saeimā un jau nākamnedēļ tas tiks skatīts pirmajā lasījumā.

Komentāri (62)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu