Svētdien Vecrīgā notiks Maizes svētki (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Maiznieku biedrība jau otro gadu Rīgā organizēs Maizes svētkus, kas šoreiz notiks 19.augustā Vecrīgā Rīgas svētku laikā. Pasākumā ar savu produkciju piedalīsies «Fazer Latvija», «Roga - Agro», «Lāči», «Hanzas maiznīcas», «Dona», «Lielezers» un «Rīgas dzirnavnieks», lai apmeklētāji varētu izbaudīt īstas, veselīgas maizes smaržu un garšu, kā arī gūtu ieskatu maiznieku amatā un ikdienā. 

Maizes svētki Skārņu ielā notiks visas dienas garumā no plkst.12 līdz 21, kur Rīgas svētku apmeklētāji varēs gan nobaudīt, gan iegādāties senās maizes, kas bija raksturīgas Hanzas laikmetam. Lieli un mazi apmeklētāji varēs līdzdarboties visdažādākajos maiznieku uzdevumos - atrakcijās, konkursos, viktorīnās un sacensībās.

Maiznieka amats jau izsenis ir bijis cienījams un godā turēts. Lai nodrošinātu pilsētas iedzīvotājus ar maizi, 14.gadsimtā un 15.gasimatā Rīgā radās sākumā nelielas, vēlāk lielākas un visu diennakti strādājošas maiznīcas - ceptuves. Pieaugot maiznieka aroda popularitātei, radās maiznieku biedrības jeb cunftes. Pirmie Rīgas maiznieki, kas iestājās biedrībās, bija vācieši. Cunftu galvenais uzdevums bija organizēt rūpniecisku ražošanu, aizsargāt ražotāju intereses un sniegt palīdzību amata brāļiem. Svētdienās un svētkos amatnieki parasti nestrādāja, bet maiznieki bija izņēmums. Pilsētniekiem no rīta bija vajadzīga svaiga maize.

Rīgas svētku laikā Latvijas maiznieku biedrības dalībnieki rīdziniekiem un viesiem apmeklētājiem piedāvās savus ražojumus, šogad īpašu uzmanību veltot tieši senajām maizēm - ceļa maizei, kāzu maizei, kabatas maizei, karašai un citām tā laika maizēm. Pasākuma laikā būs iespēja nobaudīt un iegādāties daudzveidīgu maizes izstrādājumu klāstu. Īpašās seno latviešu godos un iezīmīgiem dzīves brīžiem ceptās maizes būs iespēja iegādāties par īpašu cenu, tās nosolot izsolē.

Maizes svētkus vadīs aktieris Intars Rešetins, kurš iejutīsies viduslaiku tirgotāja lomā.

Maiznieku vidū būs «Rīgas dzirnavnieks» ar īstiem dzirnakmeņiem. Ikviens varēs izmēģināt, kā graudi pārtop miltos un izjust, kāds spēks tiek maizītē ielikts.

Rīgas pievārtē 12.gadsimtā darbojās sešas dzirnavas un dzirnavās maltos miltus sākotnēji izmantoja Doma baznīcas dievmaizīšu cepšanai, bet vēlāk arī Rīgas ceptuves.

Jau ziņots, ka Rīgas svētki tiks svinēti trīs dienu garumā no 17.augusta līdz 19.augustam, kad rīdzinieki un pilsētas viesi ap 50 dažādos pasākumos Rīgas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Mežaparkā un citviet varēs baudīt mūzikas, mākslas, teātra un dejas priekšnesumus, kā arī sporta pasākumus un atrakcijas.

18.augustā un 19.augustā brauciens pilsētas sabiedriskajā transportā būs bez maksas, savukārt ar plašāku Rīgas svētku programmu var iepazīties mājaslapā «rigassvetki.lv», bet svētku laikā Doma laukumā un pie Laimas pulksteņa darbosies Rīgas svētku Informācijas teltis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu