Foto: Arī Rīgā atbalsta «Pussy Riot» (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgā, tāpat kā vairākās citās pasaules pilsētās, šodien iepretim Krievijas vēstniecībai notiek atbalsta akcija pankroka grupai «Pussy Riot».

Pie vēstniecības pulcējas aptuveni 50 cilvēku, kuri skandina saukļus «Atbrīvot!», «Hei, Putin, laid meitenes brīvībā, viņām nav ko darīt tavā tiesu sistēmā!». Protestētāji tur rokās plakātus ar uzrakstiem «Free «Pussy Riot»», «Putins nav Dievs» un citiem.

Daži no akcijas dalībniekiem tērpušies kreklos ar uzrakstu «Pussy Riot» un maskās. Viens aktīvists uzvilcis kaķa kostīmu un spēlē ģitāru.

Akcijas organizators Armands Leimanis aģentūrai LETA sacīja, ka grupas dalībniecēm prasītais sods ir pārāk augsts un nav samērojams ar nodarīto. Komentējot publiskajā telpā pēdējā laikā aizvien biežāk pausto viedokli, ka meitenes tomēr būtu sodāmas, viņš skaidroja to ar sabiedrībā valdošo neinformētību, jaucot vēršanos pret baznīcu ar vēršanos pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. «Ir cilvēki, kuri vienkārši nevēlas sabojāt attiecības ar Krieviju,» bilda Leimanis.

Atbalsta akcijā iesaistījusies arī Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V). Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka šādos gadījumos sabiedrība ir jāaudzina. Piemēram, padomju laikā tajā pašā Latvijā cilvēki aktīvi atbalstījuši provokatīvus māksliniekus, kas šādā veidā iestājās par Latvijas brīvību. «Pussy Riot», Čigānes skatījumā, dara ko līdzīgu. «Par gaumi nevajag strīdēties,» sacīja Čigāne, piebilstot, ka grupas dalībnieces ar savu akciju vienkārši realizējušas vārda brīvību.

Atbalsta akcijas sākumā pie vēstniecības stāvēja arī sieviete, kura rokās turēja plakātu krievu valodā ar uzrakstu «Sodīt». Viņa uzsvēra: ja cilvēki grib protestēt pret Krievijas prezidentu Putinu, tas jādara Sarkanajā laukumā, nevis baznīcā. Tāpat viņa pauda pārliecību, ka «Pussy Riot» atbalstītāji ir nopirkti. Atbalsta akcijas dalībnieki nevērsās pret sievietes aktivitātēm, norādot, ka katram ir tiesības paust savu viedokli. Vēlāk gan aktīviste nostājās līdzās «Pussy Riot» atbalstītājiem, un viņai ar aktīvistu kaķa tērpā izvērtās neliela grūstīšanās un vārdu apmaiņa.

Par atbalsta akciju interesi izrāda daudzi garāmgājēji. To vēro arī vairāki kārtībsargi. Akcijas dalībnieku skaits pasākuma laikā aizvien pieauga.

Kā ziņots, trīs «Pussy Riot» dalībnieces - Nadežda Tolokoņņikova, Marija Aļohina un Jekaterina Samuceviča - tiek apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā par antiputiniskas «panku lūgšanas» akcijas «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!» sarīkošanu Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē šā gada februārī.

Prokuratūra pieprasījusi apsūdzētajām piespriest trīs gadu ilgu reālu cietumsodu.

Maksimālais sods, ko var piespriest par reliģiska naida motivētu huligānismu, ir septiņi gadi cietumā.

Apsūdzētās savu vainu viņām izvirzītajās apsūdzībās noliedz.

Šodien gaidāma sprieduma pasludināšana «Pussy Riot» lietā. Pagaidām zināms, ka Maskavas tiesa atzinusi pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieču vainu huligānismā.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu