Iznīdē jauno psihotropo vielu tirgotavas (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Stājoties spēkā likuma grozījumiem, kuri precizē jauno sintētisko psihotropo vielu aizliegtā daudzuma apmēru, Jelgavā slēgtas trīs tirgotavas, aizturētas trīs personas un izņemtas apreibinošās vielas.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūru LETA informēja, ka Jelgavā slēgtas tirgotavas, kas pārdeva maisījumus, kuru saturā bija jauna tipa psihotropās vielas, kas satur sintētiskos kanabinoīdus.

Viena no tirgotavām atradusies Jelgavas tirgū, pārējās divas - citviet pilsētā. Policijā pret katru no tirgotājiem sākts Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1.panta - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu.

Kopumā no tirgotājiem izņemti 600 jauno sintētisko psihotropo vielu iepakojumi, kā arī kriminālprocesa ietvaros aizturētas trīs personas.

Sietniece skaidroja, ka to veicinājis tas, ka ceturtdien, 16.augustā, stājās spēkā Ministru Kabineta (MK) noteikumi «Grozījums Ministru kabineta 2005.gada 8.novembra noteikumos Nr.847 «Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem»», ar ko tika papildināts aizliegto sintētisko psihotropo vielu saraksts.

«Stājoties spēkā likuma grozījumiem, policijas darbinieki tagad var rīkoties, viņiem vairs nav «sasietas rokas», kā bija iepriekš,» pauda Sietniece.

LETA jau ziņoja, ka 26.jūlijā Saeimas deputāti galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kuri likuma daļā, kas nosaka vielas un augus, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību, paredzēja iekļaut 33 jaunas vielas un to apmēru iedalījumu.

MK ir papildinājis Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstu ar jaunām psihotropām vielām.

Līdz ar grozījumiem normatīvajā aktā tika noteikts, ka, piemēram, katinona atvasinājumiem nelieli apmēri ir līdz 0,02 gramiem, bet lieli - no trīs gramiem. Tāpat likums paredz noteikt, ka sintētiskos kanabinoīdus saturošu augu maisījumu nelieli apmēri izžāvētā veidā ir līdz vienam gramam, bet lieli - no 100 gramiem, nežāvētā veidā nelieli apmēri - līdz pieciem gramiem, lieli apmēri - no viena kilograma, bet tīrā veidā sintētisko kanabinoīdu nelieli apmēri ir līdz 0,003 gramiem, lieli - no viena grama.

Minētie vielu apmēri būs analoģiski spēkā jau noteiktajam minēto augu maisījumu un tetrahidrokannabinola apmēru iedalījumam. Likumā tiks noteikts analoģisks apmērs, jo sarakstos iekļaujamo jauno vielu farmakoloģiskā aktivitāte ir līdzīga kontrolējamo vielu sarakstos jau iekļauto attiecīgo vielu (katinona atvasinājumu, sintētisko kanabinoīdu un tos saturošo augu maisījumu) farmakoloģiskajai aktivitātei.

Veselības ministrija norādīja, ka sintētisko kanabinoīdu psihiskie un uzvedības traucējumi ir agresija, psihopātiska uzvedība, neadekvāta rīcība un domas par pašnāvību.

Grozījumi ir nepieciešami, jo iepriekš spēkā bijušā likuma vielu sarakstā sintētisko kanabinoīdu apmēru iedalījums bija noteikts tikai kopsakarībā ar «augu maisījumu, kas satur minētās vielas jebkurā daudzumā». Līdz ar to gadījumos, kad psihotropo vielu apritē sintētiskie kanabinoīdi tiek konstatēti citā veidā (piemēram, tīrā veidā - pulverī vai piesūcinot ar šīm vielām citus ražojumus, izņemot augu maisījumus), to apmēru krimināltiesiskā kvalifikācija iepriekš nebija iespējama.

Kā ziņots, pamatojoties uz pieejamo informāciju par vielu izplatību Latvijā, kā arī prognozējot citu iespējamo jauno narkotisko vielu parādīšanos nelegālajā apritē valstī, valdība 12.jūnijā atbalstīja grozījumus MK noteikumos «Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem».

Grozījumi paredz vairāku sintētisko kanabinoīdu un katinonu grupas vielu iekļaušanu kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu pirmajā sarakstā. MK noteikumu grozījuma rezultātā aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi tiek papildināti ar 33 vielām.

Līdz ar minēto sarakstu papildināšanu valdība 12.jūnijā atbalstīja grozījumu veikšanu likumā «Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību».

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu