Eksperts: Lielbritānijas asā rīcība pret Ekvadoru saistīta ar ASV spiedienu (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Lielbritānijas asā un kategoriskā rīcība pret Ekvadoru saistāma ar ASV spiedienu, aģentūrai LETA sacīja politologs Kārlis Daukšts.

LETA jau ziņoja, ka Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino ceturtdien paziņoja, ka tīmekļa medija «WikiLeaks» dibinātājam Džūljenam Asanžam tiek piešķirts diplomātiskais patvērums. Tomēr Lielbritānijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Ekvadoras lēmumu piešķirt Asanžam patvērumu, paziņoja, ka tas neko neko nemainīs, uzsverot, ka Londonai ir «pienākums» izdot Asanžu Zviedrijai.

«Starptautiskajā diplomātijā vēstniecības tomēr ir ārvalstu teritorija un policijas spēku ievešanas draudi vai arī pat ievešana izsauks rezonansi un nosodījumu pret Lielbritānijas rīcību, kuru var izskaidrot tikai ar ASV spiedienu,» vērtēja eksperts.

Viņš skaidroja, ka Lielbritānijas rīcība šajā situācijā ir tik asa un kategoriska, jo tā ir cieša ASV sabiedrotā, kā arī Lielbritānijai ir būtiski paust atbalstu kopīgai politikai pret informācijas noplūdi NATO. «Šeit strādā sabiedroto politika,» sacīja Daukšts, minot, ka šī lieta arī izsauc reakciju par vārda brīvību, preses brīvību un informācijas izplatīšanas brīvību.

Politologam bija grūti komentēt Ekvadoras rīcības iemeslus, pēdējā brīdī pieņemot lēmumu piešķirt Asanžam diplomātisko patvērumu. Kā vienu no sazvērestības teorijām Daukšts minēja Asanža rīcībā esošu kompromatu, kas izmantots kā šantāžas ierocis pret Ekvadoras prezidentu.

Jau ziņots, ka Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu «WikiLeaks» vietnē un draudēt nāvessods.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu