Biedrība: Pabriks sacēlis vētru ūdens glāzē (69)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks («Vienotība») ir sacēlis vētru ūdens glāzē, uzsvēra «Krievu sabiedrības Latvijā» valdes priekšsēdētāja Tatjana Favorska, sarunā ar aģentūru BNS novērtējot ministra vēršanos pret organizāciju un vēstuli Drošības policijai.

Biedrība ministra pārmetumus neatzīst.

«Krievu sabiedrība Latvijā» ir sagatavojusi izdošanai karti ar Otrā pasaules kara upuru apbedījuma vietām Latvijā, kas esot tapusi pēc cilvēku lielā pieprasījuma palīdzēt atrast savus kritušos tuviniekus. Šādi pieprasījumi saņemti no Latvijas un ārvalstīm.

«Es domāju, ka tā ir tīra politika, jo nākamgad būs vēlēšanas. Kārtējo reizi politiķi grib noskaņot latviešus pret krieviem, par ko man ļoti žēl. Ja būs pārbaude, esmu ar mieru, palīdzēšu ar visu, ko prasīs. Par to Eiropas apvienoto armiju, tas bija reālais fakts. Par to, ka slāvi šeit dzīvojuši ilgi, arī ir fakts. Nekas slikts tas nav,» komentēja Favorska.

Kartē atspoguļotas vietas, kur Latvijā atrodas kara upuru piemiņas un apbedījuma vietas, un tā sagatavota tiem cilvēkiem, kuri neizmanto internetu. Vienā pusē ir Latvijas karte, bet otrajā pusē sīkāks saraksts ar adresēm. Pievienots arī neliels teksts, kas izraisījis Pabrika aso reakciju.

«Ir tāds izteiciens – vētra ūdens glāzē, tas ir tas pats. Es brīnos,» sacīja Favorska.

Pabriks piektdien žurnālistiem paziņoja, ka nosūtījis vēstuli Drošības policijai ar lūgumu izvērtēt nevalstiskās organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī organizācijas interneta vietnē ievietoto informāciju.

Viņš uzskata, ka materiālā par padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā pausta pret Latviju, Eiropu un tās identitāti vērsta ideoloģiski formulēta informācija.

«Nav pieļaujama šāda materiāla tiražēšana, kurā nacisma idejas tiek pielīdzinātas Eiropas vērtībām, tādējādi Eiropas tautas emocionāli tiek sasaistītas ar darbību pret krievu tautu un kultūru, kā arī atbalstu totalitārām ideoloģijām,» uzsvēris Pabriks.

Pēc viņa teiktā, šāda materiāla publicēšana ir uzskatāma par mēģinājumu ar informācijas kara metodēm ietekmēt Latvijas sabiedrību un apšaubīt Latvijas valsts centienus samierināt karojušās puses, kā arī ierobežot iespēju saņemt visaptverošu vērtējumu par Otrā pasaules kara notikumiem Latvijas teritorijā.

Biedrība pastāv jau 15 gadu. Tās mērķis ir saglabāt kultūras, vēsturisko, intelektuālo un radošo mantojumu, krievu tautas mentālās un morālās vērtības.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu