Virs Antarktīdas atsāk veidoties ozona caurums (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidu puslodē, tuvojoties pavasarim, parādās pirmās pazīmes par ozona cauruma veidošanos virs Antarktīdas, vēsta Latvijas Televīzija, atsaucoties uz Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta sniegto informāciju.

Ozona slāņa viens no dabiskajiem noārdītājiem ir Saule, kas Antarktīdu ziemā neapspīd, jo tur ir polārā nakts. Tuvojoties pavasarim, Saule sāk apspīdēt Antarktīdas nomales un kā pēdējās desmitgadēs ierasts, atsāk veidoties ozona caurums.

Par normālu ozona slāņa biezumu uzskata aptuveni 300 Dobsona vienību (DV), taču, kad rādītājs ir 220 DV un zemāks, to sauc par ozona caurumu, jo tik plāns ozona slānis nespēj pasargāt Zemi no dzīvajām radībām kaitīgajiem Saules ultravioletajiem stariem.

Pētnieki gan norāda, ka pēdējos gados ozona slānim ir tendence atjaunoties. 2010. gadā ozona cauruma maksimālais lielums bija mazākais pēdējo vairāku gadu laikā un šī brīža situāciju var salīdzināt ar to, kas bija pirms 20 gadiem, kad ozona slānis vēl nebija tik noārdīts kā šī gadsimta sākumā.

Arī prognozes liecina, ka šogad ir cerības uz mazāku ozona caurumu nekā iepriekš vai vismaz līdzīgā apjomā kā iepriekšējos gados un diez vai tiks sasniegti jauni negatīvi rekordi.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu