Arvien biežāk parādās «spēka izsīkuma, noguruma» slimība (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai gan pērn pirmreizēji reģistrēto arodslimību skaits ievērojami samazinājies, arvien biežāk parādās jaunas un retas arodslimības, īpaši aktuāla ir «spēka izsīkuma, noguruma» slimība, liecina Aroda un radiācijas medicīnas centra apkopotie dati (ARMC).

ARMC statistika liecina, ka saslimstība ar klasiskām arodslimībām, piemēram, plaušu slimībām, mazinās. Tomēr parādās jaunas, neizpētītas slimības, piemēram, jaunu alergēnu izraisītas veselības problēmas, vai jaunu ķīmisku vielu izraisītas patoloģijas. Tāpat pieaug balsta un kustību aparāta traucējumi, un aktuāla, jauna ir «spēka izsīkuma, noguruma» slimība.

2011.gadā pirmreizēji arodslimības reģistrētas 812 cilvēkiem, 2011.gadā - 1155, 2009.gadā - 1386, 2008.gadā - 990 cilvēkiem.

No 812 slimniekiem 28 atklātas retas arodslimības. Profesionālās darbības rezultātā septiņiem cilvēkiem reģistrēti ļaundabīgi audzēji, tajā skaitā balsenes, plaušu un vairogdziedzera. Četriem cilvēkiem reģistrētas psihoemocionālās pārslodzes izraisītas slimības, piemēram, posttraumatiskā stresa sindroms.

Bijuši divi pneimokoniozes gadījumi. Tā ir plaušu slimība, ko rada ilgstoša dažādu putekļu ieelpošana. Reģistrēts viens azbestozes gadījums. Tā ir slimība, kas rodas ilgstoši ieelpojot azbesta šķiedras, kas pakāpeniski samazina plaušu elpošanas funkcijas. Šai slimībai var pievienoties elpceļu infekcijas, sirds mazspēja un pat plaušu vēzis.

Bijuši pieci alerģiskā dermatīta gadījumi, kas izpaužas kā alerģiska ādas iekaisuma reakcija, kas rodas pēc atkārtotas saskares ar ārējās vidē sastopamām dabiskas izcelsmes vielām, kā arī ķīmiskiem savienojumiem.

Trīs cilvēkiem atklāta tuberkuloze, bet vēl diviem C hepatīts. Trīs gadījumos atklāta toksiskā polineiropātija - daudzu perifērisko nervu vienlaicīgs bojājums, ko var izraisīt arī rūpnieciskas un sadzīves toksiskās vielas.

Visaugstākā darba saslimšana pērn reģistrēta ražošanas un rūpniecības nozarē - 24% saslimušo, ar transportu un komunikāciju saistītās nozarēs - 22%, veselības un sociālās aprūpes nozarē - 14%, ar vairumtirdzniecību un tirdzniecību, mehānisko transportlīdzekļu remontu saistītu darbu - 8,1%, bet 7,6% - būvniecības nozarē.

Pērn visvairāk, 20% pacientu, atklāti saistaudu sistēmas bojājumi, 19,9% saslimušajiem reģistrēti mugurkaula traucējumi, 16,8% karpālā tuneļa sindroms - plaukstas un rokas nervu saspiedumi. Vēl citas pērn biežāk reģistrētās saslimšanas ir - artroze (hroniska locītavu slimība), vibrāciju slimība, trokšņa izraisīts dzirdes zudums, augšējo elpceļu slimības, bronhiāla astma un vēnu varikoze.

ARMC skaidro, ka visbiežāk persona, kuru skar arodslimība, ir pusmūža vecumā, kopējais darba stāžs pārsniedz 15 gadus, un vairums arodslimību pacientu jau ir cietuši no arodslimībām, bet turpinājuši strādāt to pašu darbu vēl vairākus gadus līdz slimība saasinājusies.

Tāpat lielākā daļa arodslimību tiek diagnosticētas jau vēlā stadijā, attiecīgi arī rehabilitācija vairs nav tik efektīva, un bieži invaliditāte ir neizbēgama.

ARMC dati liecina, ka 2011.gadā Latvijā kopā bija 457 sertificēti arodslimību ārsti.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu