VID suņi vēl nav uzoduši nedeklarētu naudu (64)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš darbu sākuši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes skaidras naudas meklēšanas suņi, nav konstatēts neviens skaidras naudas nedeklarēšanas gadījums.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūru LETA informēja, ka speciāli šim nolūkam apmācītie suņi darbu sāka jau augusta sākumā, pirms tam sekmīgi nokārtojot pamatapmācības eksāmenus.

Atbilstoši skaidras naudas deklarēšanas kontroli reglamentējošajai likumdošanai, kontroles pasākumi tiek veikti pasažieriem un viņu bagāžai, kuri ieceļo Latvijā no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, vai izceļo no Latvijas uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis.

Nepilnu divu nedēļu laikā, kopš suņi ir sākuši darbu, nav konstatēts neviens skaidras naudas nedeklarēšanas gadījums.

LETA jau ziņoja, ka VID no Nīderlandes sabiedrības «Alpha Securus Group» par 4076 latiem iegādājās divus darba suņus skaidras naudas meklēšanai, kurus paredzēts nodarbināt lidostā, uz valsts austrumu robežas un piesaistīt vilcienu kontrolei. Kopā ar abiem jaunajiem ķepaiņiem VID dienestā gada sākumā bija 32 darba suņi, no kuriem septiņi ir specializējušies tabakas izstrādājumu meklēšanā, četriem ir kombinētās specializācijas, tas ir, tie prot atrast gan tabaku, gan narkotiskās vielas, bet 19 ir narkotiku meklēšanas suņi.

Abi VID nopirktie skaidras naudas meklēšanas darba suņi ir divus gadus veci. VID bija paredzējis, ka janvāra beigās tiks sāktas suņu pamata apmācības, kas parasti ilgst apmēram trīs mēnešus vai nedaudz ilgāk, un VID plānoja, ka pie pilnvērtīgas darba pienākumu pildīšanas abi ķepaiņi varētu ķerties šā gada maijā.

Suņu apmācībām nepieciešamās banknotes VID ieguva no citiem valstu muitas dienestiem. Suņi tiek apmācīti, «izmantojot dažādu valūtu banknošu paraugus, kas ir padarīti nederīgi lietošanai kā maksāšanas līdzeklis».

VID norādīja, ka «lats neož pēc lata un dolārs pēc dolāra», bet ir citas pazīmes, pēc kurām suņi tiek apmācīti liela apjoma skaidras naudas atrašanā. Šīs pazīmes gan VID neatklāj.

Likums paredz ikvienai personai, kas iebrauc Eiropas Savienībā (ES) vai izbrauc no tās caur ārējās robežas kontroles punktiem un ved 10 000 eiro (7028 latus) vai vairāk skaidrā naudā vai ekvivalentu summu citās valūtās vai viegli konvertējamos aktīvos, piemēram, obligācijās, akcijās, ceļojuma čekos u.tml., šos līdzekļus deklarēt muitā.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu