Foto: Beidzot atklās šausminošā Ziloņcilvēka noslēpumu (64)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: "Wikipedia"

Vairāk nekā gadsimtu zinātnieki ir centušies atklāt, kas bija pamatā Ziloņcilvēka Džozefa Merika fiziski izkropļojošajai slimībai. Tagad tiks veiktas Merika kaulu DNS analīzes, lai beidzot konstatētu viņa slimības cēloņus, ziņo «Daily Mail».

Kopš viņa nāves 27 gadu vecumā 1890.gadā Merika skelets glabājas Londonas Karaliskajā slimīcā.

Nepārtrauktā kaulu balināšana, lai uzturētu tos tīrus, ir tos nodrupinājusi, līdz ar ko zinātniekiem būs grūti iegūt DNS no slimās galvaskausa daļas. Viens no analīzes veicošajiem zinātniekiem apgalvo, ka analīžu veikšana būs ārkārtīgi sarežgīta un pēc iespējas jānodrošina skeleta saglabāšana nākamajām paaudzēm vēsturiskās liecības nolūkos.

Meriks ieguva savu iesauku, jo uzskatīja, ka viņš cieš no «elefantiāzes» – slimības, kuru izraisa parazītiska infekcija, kas sabiezina un palielina ādu un audus. 2001. gadā parādījās uzskats, ka Meriks cietis no retas slimības – Proteusa sindroma, kas veicina ādas aizaugšanu un anomālu kaulu attīstību.

Meriks nodzīvoja izstumtības pilnu dzīvi Viktorijas laika sabiedrībā. Viņš piedzima kā vesels puisēns Lesterā 1862. gadā, bet pieaugot, viņa lūpas sabiezēja un uz pieres parādījās ar ādu klāts izaugums. Ņemot vērā galvas svaru, viņam bija jāguļ sēdus. Viņa labā un kreisā roka bija atšķirīgas, un viņa pēdas bija palielinātas. Merika runa bija nesaprotama. Vecāki no viņa atteicās un izlika uz ielas, kad Merikam bija 17 gadi. Lai slēptu savu kroplību, viņš valkāja cepuri un kapuci, lai cilvēki neredzētu viņa šausminošo izskatu. Lai nopelnītu iztiku, viņš piedalījās ielu izrādēs. Mūža nogalē Meriks dzīvoja slimnīcā, kur kļuva par vietējo slavenību un vairs nevairījās no sabiedrības.

Oficiāli tiek uzskatīts, ka Meriks mira no asfiksijas, kaut arī citi avoti apgalvoja, ka viņš ir miris no kakla skriemeļu dislokācijas. Tiek uzskatīts, ka Meriks mēģināja gulēt kā «visi cilvēki», kas veicināja viņa nāvi.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu