Arī paši degvielas tirgotāji nespēj izskaidrot, kāpēc mainās pasaules naftas produktu cenas (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Arī paši degvielas tirgotāji nespēj izskaidrot, kāpēc mainās pasaules naftas produktu cenas, liecina Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētāja Ojāra Karčevska publicētais viedoklis laikrakstā «Dienas Bizness».

«Vienkārši sakot, pašreizējā brīdī klasiskais pieprasījuma un piedāvājuma princips cenu veidošanā šajās stratēģiskajās pozīcijās nedarbojas. Proti, šīs cenas formējas kaut kādu citu globālu iemeslu pēc. Var atrast visvisādus argumentus un idejas, kāpēc tas tā notiek, bet pieprasījums un piedāvājums tas nav,» akcentē degvielas tirgotāju pārstāvis.

Viņš norāda, ka cenu izmaiņas skaidro pat speciālas aģentūras - gan ka ir viesuļvētru sezonas sākums, gan ka tiek remontētas ieguves platformas un pārstrādes rūpnīcas.

«Skaidri pateikt - «lūk, šis faktors ir galvenais», var, piemēram, jau tiešas karadarbības gadījumā, bet līdz tam tas ir tikai apraksts - ka šis vai tas cenu varētu ietekmēt. Cenas pilnā mērā izskaidrot mēs nevaram. Mēs tās varam tikai pieņemt,» uzsver Karčevskis.

Turklāt šāda situācija ir ar jebkuru resursu. Piemēram, analizējot pārtikas cenas, var skatīties, cik patērē Indija, bet, kad iedziļinās, atklājas, ka šī ietekme nav tik viennozīmīga.

«Skaidrojumi ir skaidrojumi, bet iemesli notiekošajam ir citi, to ir daudz vairāk, un mums tie ir lielā mērā nezināmi,» atzīst Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs.

Viņš akcentē, ka benzīna un dīzeļdegvielas cenas Latvijā mainās pasaules cenu ietekmē.

Kā ziņots, augusta vidū degvielas tirgotājs «Statoil» par santīmu paaugstināja benzīna un dīzeļdegvielas cenas, līdz ar to 95.markas benzīns pārsniedza lata robežu.

Populārākā «Statoil» 95.markas degviela maksā 1,009 latus par litru, bet 98.markas degviela - 1,039 latus par litru. Dīzeļdegvielas litra cena savukārt ir 98,9 santīmi.

Kā ziņots, pēc ilgāka pārtraukuma degvielas cenu kāpums Latvijā sākās jūlija sākumā. Mēneša laikā benzīns kļuvis par astoņiem santīmiem dārgāks.

Šopavasar 95. un 98.markas degvielas cenas sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. «Statoil» degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena tolaik bija 1,059 lati, bet 98.markas degvielas - 1,089 lati par litru.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu