Jaunā Vācijas vēstniece pārliecināta, ka eirozonai izdosies pārvarēt krīzi (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīkojoties apdomīgi, Eiropas Savienībai (ES) un eirozonai izdosies pārvarēt pašreizējo krīzi, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunā Vācijas vēstniece Latvijā Andrea Viktorīna.

«Esmu pārliecināta, ka ar apdomīgu un nepārtrauktu rīcību mēs kā ES un kā eirozona pārvarēsim pašreizējo krīzi,» norādīja diplomāte. Pēc viņas domām, lai labotu pagājušo gadu attīstības nepilnības, atjaunotu izaugsmi un radītu jaunas darba vietas, ir nepieciešami gan konsolidācijas pasākumi, gan arī strukturālās reformas.

«Mūsu krīzes pārvarēšanas stratēģijas pīlārus - stabilitāti un izaugsmi - papildina arī trešais - solidaritāte. Gadījumos, kad mūsu partneriem nepieciešams iegūt laiku, lai par spīti tirgus neuzticībai veiksmīgi īstenotu reformas, mēs ieņemam solidāru pozīciju,» uzskata Viktorīna, vienlaikus bilstot, ka atbalstu nav iespējams saņemt, neko nedodot pretī. «Nebūtu godīgi noslogot citu valstu nodokļu maksātājus, neizrādot visstiprāko vēlēšanos veikt reformas pašiem.»

Jaunā Vācijas vēstniece uzsver, ka Berlīne vēlas, lai Grieķija paliktu eirozonā. «Bet atslēga ir Atēnu rokās. Viens gan nebūs iespējams - vienošanās par palīdzības programmām bez reformu solījumu izpildīšanas,» brīdina Viktorīna.

Viktorīna uzskata, ka Eiropa savulaik ir pārvarējusi un tikusi galā ar daudz sarežģītākām situācijām. «Dažreiz var palīdzēt atskats pagātnē: Eiropas sašķeltības beigas un jauno dalībvalstu integrācija, kuras izgāja cauri sarežģītam transformācijas procesam, bija daudz lielāks pārbaudījums, kuru mums kopīgiem spēkiem izdevās veiksmīgi pārvarēt. Es vēl labi atceros laika posmu pēc 1990.gada, kad vēstniecībā Rīgā strādāju par kultūras referenti.»

Viktorīna uzskata, ka Latvija, pārvarot krīzi, ir paveikusi neticamu darbu un mūsu valsts pievienošanās eirozonai vainagotu gūtos panākumus. «Patlaban Latvija ir uz pareizā ceļa. Galu galā tas būs Latvijas valdības un eirozonas dalībvalstu valstu un valdību vadītāju lēmums.»

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu