«Krievu sabiedrība Latvijā» varētu vērsties tiesā pret Pabriku (85)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Organizācija «Krievu sabiedrība Latvijā», kuras darbību aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) lūdzis izvērtēt Drošības policijai (DP), apsver iespēju vērsties tiesā pret Pabriku, aģentūrai LETA sacīja organizācijas vadītāja Tatjana Favorska.

Viņa skaidroja, ka ministrs esot nepamatoti pārmetis organizācijai antisemītismu, līdz ar to patlaban notiek konsultācijas ar juristiem par iespēju vērsties tiesā par neslavas celšanu.

Tikmēr organizācijas mājaslapā ir publicēts komentārs «Daudz trokšņa no nekā», kurā tiek skaidrots teksts materiālā ar padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā. Piemēram, tiek skaidrots, kāpēc tiek izmantoti vārdi «eiropiešu okupanti»: Vācija ir Eiropas valsts, turklāt Otrā pasaules kara laikā tās pusē esot karojušas daudzas Eiropas valstis, kā arī iedzīvotāji no tām Eiropas valstīm, kas formāli nepiedalījās karā, vienlaikus karam esot izmantots praktiski visa kontinenta ekonomiskais potenciāls. Vienlaikus organizācijas pārstāvji uzsver, ka kartes tekstā nav rakstīts «cilvēkus mocīja eiropiešu geto», kā tas iepriekš izskanēja plašsaziņu līdzekļos.

Organizācijas mājaslapā publicētajā komentārā arī tiek noraidīti pārmetumi par to, ka tekstā tiek uzsvērti krievu tautas zaudējumi karā un tiek norādīts, ka tekstā ir teikts, ka «lieli zaudējumi bija arī starp republikas civiliedzīvotājiem (galvenokārt krievu, latviešu, ebreju, poļu, čigānu)».

Komentārā gan tiek uzsvērts, ka organizācijai nav pieejama informācija, kuru Aizsardzības ministrija sniegusi DP, tāpēc par situāciju tiek spriests pēc informācijas plašsaziņas līdzekļos.

Tāpat publicētajā materiālā Pabriks tiek aicināts neaizmirst, ka Latvijā ir demokrātiskā republika un cilvēkiem var būt visdažādākie viedokļi, kas mēdz ļoti atšķirties no amatpersonu viedokļa, pat ja šīs ir valdošo partiju amatpersonas. «Krievu sabiedrība Latvijā» arī pauž cerību, ka ministrs «izrādīs interesi ne tikai par to, kurš un kā vērtē tālus pagājušā gadsimta vēstures notikumus, bet arī par reālām valsts un Latvijas tautas problēmām», piebilstot, ka Latvijas iedzīvotāju skaits ir ievērojami samazinājies kopš laika, kad arī Pabriks strādā Saeimā un valdībā.

Kā ziņots, DP sola izvērtēt Aizsardzības ministrijas (AM) sniegto informāciju par organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību.

Jau ziņots, ka AM rīcībā ir nonācis organizācijas sagatavots materiāls ar padomju karavīru un Latvijas civiliedzīvotāju apbedījumu vietām Otrā pasaules kara laikā, kurā pausta pret Latviju, Eiropu un tās identitāti vērsta ideoloģiski formulēta informācija, aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļā.

«Uzskatu, ka šī organizācija apzināti manipulē ar vēstures faktiem un terminoloģiju, mēģinot šķelt Latvijas sabiedrību. Turklāt organizācija, kas it kā pārstāv krievu kopienu Latvijā, met ēnu uz krievu tautības iedzīvotājiem - mūsu valsts patriotiem, kuri savas dzimtas nākotni saista ar Latviju. Nav pieļaujama šāda materiāla tiražēšana, kurā nacisma idejas tiek pielīdzinātas Eiropas vērtībām, tādējādi Eiropas tautas emocionāli tiek sasaistītas ar darbību pret krievu tautu un kultūru, kā arī atbalstu totalitārām ideoloģijām,» uzsver aizsardzības ministrs.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu