Beļģijā visnīstākā noziedznieka līdzzinātājas atbrīvošana izsauc plašus protestus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spītējot karstumam, tūkstošiem cilvēku svētdien sapulcējās Beļģijas galvaspilsētā Briselē, lai protestētu pret tiesas lēmumu atbrīvot pirms termiņa Beļģijas visnīstākā noziedznieka, jaunu meiteņu slepkavas un izvarotāja Marka Ditrū līdzzinātāju un bijušo sievu Mišelu Martēnu.

Protestos pret Martēnas atbrīvošanu piedalījās aptuveni 5000 cilvēku, informēja policija.

Martēna ir izcietusi 16 gadus no piespriestā 30 gadu cietumsoda, un tiesas šomēnes pieņemtais lēmumus viņu atbrīvot ir izsaucis virkni protestus un demonstrācijas.

52 gadus vecā Martēna tiks atlaista uz klosteri, kas piekritis viņu izmitināt, līdz Augstākā tiesa izskatīs zemākās instances lēmumu par viņas atbrīvošanu.

Protestos pret Martēnas atbrīvošanu piedalījās vairāku Ditrū upuru vecāki, kā arī viena no cietušajām meitenēm - Letīcija Delēza.

«Valdība nevar ignorēt to, kas notika šodien. Mēs esam motivēti iet, cik tālu vien iespējams,» norādīja viens no vecākiem, raksturojot šo protesta akciju kā lielu panākumu.

Ditrū 2004.gadā tika atzīts par vainīgu sešu meiteņu nolaupīšanā un izvarošanā un četru meiteņu slepkavībā, kas tika pastrādāta deviņdesmito gadu vidū, un viņam tika piespriests mūža ieslodzījums.

Ditrū pastrādātie noziegumi nāca gaismā 1996.gadā, izraisot šoku Beļģijas sabiedrībā. Simtiem tūkstoši cilvēku piedalījās protestos pret, viņuprāt, policijas paviršo darbu.

Ditrū, Martēna un vēl divi viņu līdzgaitnieki tika apcietināti 1996.gada augustā izmeklēšanas laikā pēc divu meiteņu - 12 gadus vecās Sabīnes Dardēnas un 14 gadus vecās Letīcijas Delēzas - pazušanas.

Meitenes tika atrastas dzīvas divas dienas vēlāk Ditrū piederoša īpašuma pagrabā. Sabīne pagrabā bija ieslodzīta 80 dienas, bet Letīcija - sešas dienas. Izmeklētāji citos Ditrū īpašumos atrada citu četru meiteņu mirstīgās atliekas. Šīs meitenes bija pazudušas pirms vairāk nekā gada.

1992.gadā Ditrū pirms termiņa tika atbrīvots no ieslodzījuma, kas viņam bija piespriests par bērnu seksuālu izmantošanu. Toreiz viņam pat netika veikta psihologu pārbaude, kurā varētu noskaidrot, vai Ditrū nav izdarījis vēl citus noziegumus.

1995.gadā, kad pazuda vairākas meitenes, policijas redzeslokā Ditrū nonāca atkal, bet atsevišķas policijas institūcijas drīzāk traucēja cita citai, nekā koordinēja darbību. Vistraģiskāko neveiksmi policija piedzīvoja, pārmeklējot Ditrū māju laikā, kad tajā aiz dubultsienas bija ieslodzītas divas meitenes - Melisa un Džūlija. Abas meitenes tad vēl bija dzīvas un sauca palīgā. Policisti gan dzirdēja palīgā saucienus, bet nosprieda, ka kliedzieni atskanējuši no ielas. Šīs meitenes vēlāk tika atrastas jau mirušas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu