KNAB nesaskata interešu konfliktu Rāviņa auto iegādes darījumā (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis interešu konfliktu Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) automašīnas iegādes darījumā.

Portāls «zz.lv» šopavasar rakstīja, ka izplatītājfirma «ALD Automotive» Rāviņam pēc līzinga beigām pārdevusi 2007.izlaiduma gada automašīnu «Volvo», ar kuru viņš piecus gadus braucis darba darīšanās. Jelgavas mēram šī mašīna esot pārdota par divreiz zemāku cenu, nekā tādus pašus auto modeļus tirgo citiem.

Tomēr, pārbaudot minēto auto iegādes darījumu, KNAB nekonstatēja faktus, kas liecinātu, ka Jelgavas pašvaldības amatpersona būtu pārkāpusi likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāve Ieva Kucika.

Kā ziņots, portāls «diena.lv», atsaucoties uz laikrakstu «Zemgales Ziņas», šā gada aprīlī rakstīja, ka «Volvo» markas automašīnas Jelgavas domes vadība iecienījusi kopš 2006.gada.

Gan pēdējā jauno auto iepirkumā, gan tādā pašā konkursā pirms trim gadiem pašvaldība potenciālajiem mašīnu piegādātājiem izvirzījusi ārkārtīgi specifiskas prasības - četras noteikti sarkanas un vienu bēšas metāliskas krāsas auto, nosakot vēl 30 prasības - piemēram, salonam jābūt ar koka un ādas apdari, tekstila paklājiem, apsildāmiem spoguļiem, ādas sēdekļiem, gaisa filtru un citām «ekstrām».

Konkursā pieteikusies un uzvarējusi tieši šī firma, kas arī bijusi vienīgais pretendents. «ALD Automotive» ieguvusi 77 500 latu (bez PVN) līgumu uz trim gadiem, nodrošinot Jelgavas domes vadību ar 2011.gada izlaiduma «Volvo».

Atbilstoši noslēgtajam dienesta automašīnu nomas līgumam ar SIA «ALD Automotive» pēc nomas termiņa beigām 2011.gada 8.novembrī līdz tam nomātās automašīnas tika atdotas atpakaļ kompānijai, laikrakstam skaidrojusi Jelgavas domes preses sekretāre Līga Klismeta.

«Uzņēmums automašīnu «Volvo S 80» piedāvāja iegādāties domes priekšsēdētājam, kurš iespēju izmantoja,» informēja Klismeta. Tādējādi saskaņā ar publiskotajiem valsts amatpersonas datiem Rāviņš par 3859 latiem ticis pie 2007.gada izlaiduma mašīnas, ar kuru līdz tam pats brauca kā ar dienesta auto. Tagad viņš darba darīšanās pārvietojas ar izskata un «ekstru» ziņā tādu pašu, tikai 2011.gada izlaiduma mašīnu.

«Diena.lv» šā gada aprīlī interneta sludinājumu vietnē «ss.lv» bija noskaidrojusi, ka lētākais 2007.gada «Volvo S80» modelis nopērkams par nepilniem 7000 latu. Pārējos 12 sludinājumos šis modelis piedāvāts par dārgāku cenu - līdz pat 10 000 latu.

SIA «ALD Automotive» Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Diāna Ceplīte sarunā ar laikrakstu «Zemgales Ziņas» skaidrojusi, ka mašīnas, kuras pēc līzinga termiņa firma saņem atpakaļ, tiekot pārdotas pašu «autoplacī» un ar interneta mājaslapas starpniecību. Kādēļ Jelgavas mēram pie pierastā «Volvo» izdevies tikt par puscenu, viņa skaidrot atteicās, aizbildinoties ar komercnoslēpumu.

Sabiedriskās politikas centra «Providus» politiskās korupcijas pētnieks Valts Kalniņš skaidrojis, ka «ļaunākajā gadījumā to varētu dēvēt par kukuli, jo cena ir acīmredzami zemāka par vidējo tirgus līmeni», tomēr piebilst, ka pierādīt to būtu teju neiespējami.

«Tomēr aizdomas šoreiz ir, ka firma cenšas piekopt labas attiecības ar pašvaldību un Rāviņu,» vērtēja Kalniņš. Viņš arī kritizēja Jelgavas domes vēlmi pēc «šikām» mašīnām, norādot specifiskas prasības. «Bažas par nesaimniecisku rīcību, jo pašvaldībām nevajadzētu izcelties ar greznību. Turklāt aizdomīgi, ka konkursos uzvar viena un tā pati firma.»

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, Jelgavas dome uzņēmumam «ALD Automotive» nodrošina pastāvīgus ienākumus. Nomājot jaunus un lietotus «Volvo», no pilsētas budžeta firmai piecu gadu laikā samaksāti vairāk nekā 250 000 latu.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka «ALD Automotive» īpašnieki ir «Nordea Finance Latvia», kam pieder 25% uzņēmuma kapitāla daļu, kā arī Vācijas «ALD International Group Holdings GmbH», kam pieder pārējie 75% uzņēmuma kapitāla daļu.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu