Pianists Vestards Šimkus topošajai koncertzālei Latgalē izvēlas flīģeļus (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pasaulslavenais Latvijas pianists Vestards Šimkus topošajai Austrumlatvijas reģionālajai daudzfunkcionālajai koncertzālei Rēzeknē «Steinways&Sons» flīģeļu ražotnē Hamburgā izvēlējies divus koncertflīģeļus. Šimkus ir pārliecināts, ka Rēzeknē varēs baudīt labāko koncertflīģeļu skanējumu ne tikai Latvijā, bet vismaz visā Baltijā. 

No Hamburgas uz Rēzekni ceļu mēros divi «Steinway&Sons» lielie koncertflīģeļi (modelis D-274), kurus 16.augustā izvēlēties palīdzēja izcilais latviešu pianists. «Ir svarīgi, ka reģionālais daudzfunkcionālais centrs - Austrumlatvijas koncertzāle, savā īpašumā iegūs tik augstas klases instrumentus, jo viens no būtiskākajiem nosacījumiem laba līmeņa mākslinieku koncertiem Rēzeknē ir tieši labu instrumentu esamība. «Steinway&Sons» firmas instrumenti nevienam pasaules mūziķim jautājumus nerada», saka koncertzāles Mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Divu «Steinway&Sons» instrumentu iegāde nepieciešama, lai nodrošinātu līdzvērtīgu koncertu iespējas centra lielajā un mazajā zālē. Šo instrumentu iegāde rada jaunas iespējas reģionālu, valstisku un arī starptautisku konkursu un festivālu rīkošanā, ir lielisks ieguldījums mūsu reģiona jauno mūziķu izaugsmē. Izcilais krievu pianists Vladimirs Aškenazi reiz teicis: «Steinway ir vienīgais instruments, kurš ļauj pianistam darīt visu, ko vien tas vēlas un visu, par ko vien tas sapņo.»

«Piedzīvotais Hamburgā ir īpašs pārdzīvojums, jo «Steinway&Sons» ir patiesi vērtīgs instruments. Esam ļoti pateicīgi pianistam Vestardam Šimkum, kurš veica šo atbildīgo darbu. Var teikt, ka Vestards kļuvis par mūsu flīģeļu krusttēvu,» saka koncertzāles vadītāja Diāna Zirniņa.

Flīgeļu izvēle ilgusi nedaudz vairāk nekā četras stundas. Šajā laikā pianists lika skanēt astoņiem flīģeļiem, lai no tiem izvēlētos labākos. Viņam palīdzēja klavieru skaņotājs un restaurators Edgars Kauķis.

Flīgeļi Rēzeknes koncertzālei nav tikai ieguvums, bet arī milzīga atbildība. Atbildība gan par mākslinieciski augstvērtīgiem pasākumiem, gan arī par šī vērtīgā instrumenta pienācīgu uzglabāšanu, kas paredz gan gaisa temperatūras, gan mitruma režīma ievērošanu.

«Steinway&Sons» instrumenti ir īsts mākslas darbs. Katrs no tiem ir veidots no 12 000 detaļām, kurām piemīt neatkārtojams raksturs un individualitāte. Viena instrumenta izveide ilgst trīs gadus, tā izgatavošanā piedalās ap 200 meistari, 90% šajā procesā ir roku darbs.

Vairāk nekā 150 gadus ilgajā savas pastāvēšanas vēsturē «Steinway&Sons» instrumenti iemantojuši kvalitātes un pilnības etalona slavu, to vērtība, līdzīgi izciliem mākslas darbiem, ar katru gadu arvien pieaug.

Informācijai:

Rēzekne ir pirmā pilsēta Latvijā, kurā šobrīd no pašiem pamatiem tiek celta jauna koncertzāle jeb Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs. Reģionam nozīmīgā kultūras būve iecerēta kā daudzfunkcionāls objekts, kurā ir divas akustiskās koncertzāles (viena no tām būs piemērota kino demonstrēšanai), telpas un aprīkojums semināru un konferenču rīkošanai, telpas profesionālajam orķestrim, Dzimtsarakstu nodaļai, kafejnīcai. Pašvaldības uzsver, ka centra izbūve paver iespējas ne tikai uzlabot kultūrpakalpojumu klāstu reģionā, tas ir arī viens no veidiem, kā veicināt investīciju piesaisti pilsētai. Latgaliešiem daudzfunkcionālā koncertzāle dos iespēju baudīt dažādus mākslinieciski augstvērtīgus pasākumus.

Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izveide notiek Rēzeknes pilsētas domes īstenoto, ES struktūrfondu un valsts līdzfinansēto projektu «Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs Rēzeknē» un «Gājēju ielas un Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izbūve Rēzeknes mazattīstītajās teritorijās» ietvaros.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu