Venēcijas arhitektūras biennālē Latvija piedāvās ieskatu Brīvības ielas fasādēs un iekšpagalmos (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

20. augustā uz Venēciju dodas Latvijas autoru radošā komanda, lai Venēcijas biennāles 13. Starptautiskajā arhitektūras izstādē 55 valstu vidū izveidotu Latvijas ekspozīciju. Instalācija «Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā“ piedāvās apmeklētājam ieskatu Rīgas centrālajā ielā – Brīvības ielā, vienlaikus uzsverot iekšējās brīvības nozīmi. Latvijas ekspozīcija būs izvietota vienā no Venēcijas senākajiem laukumiem – Svētā Cakārija laukumā, kas varētu nodrošināt lielu apmeklētību, jo atrodas vēsturiski nozīmīgā vietā. 

Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters atzīst, ka daudzas Eiropas valstis ir novērtējušas arhitektūras kā kultūras un radošās industrijas potenciālu un lielu uzmanību velta tās eksportspējas palielināšanai, popularizējot arhitektūras sasniegumus starptautiskā līmenī. Starptautiskā arhitektūras izstāde ir laba platforma, kas veicinās Latvijas arhitektūras atpazīstamību pasaulē.

Latvijas ekspozīcijas goda komisārs, viens no ievērojamākajiem mūsdienu latviešu arhitektiem, Nacionālās arhitektūras padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs uzsvēr, ka «Venēcijas biennāle ir viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem notikumiem arhitektūrā. Tajā var redzēt, kā pasaules valstis pozicionē savu izpratni par arhitektūru un sabiedrību. Šogad Latviju Venēcijā pārstāv jaunu un radošu cilvēku komanda, kas pārliecināja ar savu ideju par Rīgas un Venēcijas ielu saspēli. Šī ideja bija visatbilstošākā un veiksmīgākā. Svarīgi, ka radošajā komandā ir dažādu paaudžu cilvēki, kuriem ir iespēja vienam no otra mācīties.»

Nozīmīgi, ka Latvijas ekspozīcijā ar laikmetīgās arhitektūras izteiksmes līdzekļiem Rīga tiek prezentēta kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta. Nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle atzīmē, ka «ir ļoti svarīgi, ka Latvija un Rīga piedalās starptautiskos forumos. Šādai pārstāvniecībai ir jābūt aktīvai un regulārai visās kultūras jomās. Latvijas ekspozīcijas pamatdoma par iekšējo brīvību ir būtiska, jo tā ilustrē to, kas notiek Latvijas un Rīgas arhitektūrā. Pozitīvi ir arī tie procesi, kas notiek šā projekta tapšana laikā, piemēram, diskusijās par arhitektūru un publiskās ārtelpas veidošanu iesaistās ne tikai nozares profesionāļi, bet arī plaša sabiedrība.»

Latvijas ekspozīcijas moto ir: «Iekšējā brīvība kā nākotnes domāšanas arhitektūra». Ekspozīcija piedāvās apmeklētājam ieskatu dažādos Brīvības ielas fasāžu fragmentos un ēku iekšpagalmos.

Ekspozīcijas kuratore Ieva Kulakova skaidro, ka «mūsu ideja jau sākotnēji bija saistīta ar vēlmi uzsvērt indivīda iekšējās brīvības lomu kopīgo procesu ietekmēšanā. Iekšējā brīvība ir saistīta ar atbildību par lēmumu pieņemšanu, kas ne vienmēr ir ērti un patīkami. Tās var būt tiesības ignorēt, bet dažkārt – tiesības pieņemt apkārt notiekošos procesus. Tomēr iekšējā brīvība nav nedz laba, nedz slikta. Tā drīzāk raksturo personības briedumu un skaidri definētus indivīda dzīves orientierus – ceļa zīmes, kas palīdz mums dzīvot.»

Arhitekte Līga Apine, raksturojot instalācijas pamatideju, stāsta, ka «ekspozīcija ir kā «iela ielā». Dzīvā pilsētas vidē atradām piemērotu vietu sarunai par arhitektūru, pilsētu, kopīgo un atšķirīgo, atbildību un brīvību. Apmeklētājs, ejot pa Venēciju, pēkšņi ieraudzīs sevi Rīgā. Ekspozīcija piedāvā apmeklētājam ieskatu Rīgas centrālajā ielā – dažādās Brīvības ielas adresēs. Instalācijas parādes pusē ir ēku fasāžu fragmenti. Savukārt instalācijas otrā pusē var gūt ieskatu par ēku iekšpagalmiem.»

Pirmā ekspozīcijas daļa ir ataino ielas fasādi, un tā ir izgatavota no pulēta nerūsējošā tērauda. Atspulgi spoguļattēlā rada daudzdimensionālu uztveres iespēju, kurā raugoties Venēcijas un Rīgas arhitektūras elementi vizuāli pārklājas un saplūst. Otrā ekspozīcijas daļā, kas atrodas instalācijas aizmugurē, tērauds ir daļēji nomainīts pret autentisku koka faktūru. Tā raksturo Rīgas iekšpagalmus, kur daudzviet vēl saglabājusies 19. gadsimtam raksturīgā priekšpilsētu koka apbūve. Trešā daļa ir veidota kā portāls, kas atrodas instalācijas vidū. Šeit ir redzams tikai paša apmeklētāja spoguļattēls, tādējādi piedāvājot iespēju ieskatīties sevī un apjaust savu iekšējo brīvību.

Latvijas ekspozīciju veido radošā grupa «Other Side Studio». Tās pārstāvis Helvijs Savickis akcentē, ka «konkursā par dalību Venēcijas biennālē ikvienam jaunajam censonim bija iespēja parādīt sevi. Konkursa nolikums dalībai arhitektūras izstādē paredzēja diezgan brīvas radošās izpausmes iespējas, jo nebija noteikta vieta Venēcijā, kur veidot ekspozīciju. Sapratām, ka svarīgi ir ne tikai ģenerēt idejas, bet piedāvāt konkursam arī izgatavošanas un uzstādīšanas risinājumus. Sadarbība ar pieaicināto kuratori Ievu Kulakovu iedrošināja un palīdzēja radošo ideju īstenot.»

Latvijas dalību starptautiskajā arhitektūras izstādē organizē biedrība «Laikmetīgās mākslas institūts» un Latvijas Arhitektu savienība. Projektu atbalsta Kultūras ministrija, nodibinājums Rīga 2014, Rīgas Dome, «Live Riga“, Valsts Kultūrkapitāla fonds, VAS «Latvijas Valsts meži“. Informatīvie atbalstītāji – laikraksts «Diena“ un portāls «Delfi“.

Venēcijas biennāles 13. Starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no šā gada 29. augusta līdz 25. novembrim. Latvijas ekspozīcijas svinīgā atklāšana notiks 27. augustā, un tajā piedalīsies kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Latvija Venēcijas biennāles Starptautiskajā arhitektūras izstādē piedalās piekto reizi. Izstāde tiek rīkota reizi divos gados.

Papildu informācija par Latvijas ekspozīciju: www.innerfreedom.lv; facebook.com/InnerFreedomLV vai twitter.com/innerfreedomlv

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu