Rīgas Kongresu nama rekonstrukciju varētu sākt 2014.gada rudenī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Ievērojot to, ka Rīgas Kongresu nama rekonstrukcija varētu prasīt vismaz pusotru gadu un 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ēkas rekonstrukcija varētu tikt sākta 2014.gada rudenī, Starptautiskajam kinofestivālam «Baltijas pērle» veltītā preses konferencē pauda Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Šogad aprit 20 gadi, kopš Rīgā tiek rīkots Starptautiskais kinofestivāls «Baltijas pērle», un tradicionāli kinofestivāla filmas tiek izrādītas Rīgas Kongresu namā.

Ameriks minēja, ka Rīgai kā pilsētai ir svarīgi, ka šeit notiek tāds pasākums, kur reizi gadā var baudīt kino šedevrus. «Kongresu nams vienmēr ir bijusi tā vieta, kur festivāls demonstrējis savas filmas,» sacīja Ameriks, paužot cerību, ka arī turpmāk festivāls spēs sarūpēt filmu programmu Rīgas Kongresu nama, jo tā pārbūve patlaban plānots sākt vien 2014.gada rudenī.

Jau ziņots, ka pēc arhitektu lūguma Kongresu nama rekonstrukcijas projekta nodošanas termiņš jūnijā tika pagarināts līdz septembrim.

Koncertzāles projektu izstrādā arhitektu birojs SIA «Nams» valdes priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs, kā arī SIA «Arhitekta Jura Pogas arhitekta birojs» un arhitekts Juris Gertmanis, kurš ir ēkas vēsturiskais autors. Projektu pasūtīja pašvaldības SIA «Rīgas nami» par 347 000 latu, ieskaitot Pievienoto vērtības nodokli.

«Rīgas namu» valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs skaidroja, ka projekta mākslinieciskās padomes vēlmes tā izstrādes gaitā «aug augumā» un arhitekti noteiktajā laikā tās visas nespēj iestrādāt projektā.

Rekonstrukcijas gaitā Kongresu namā taps, iespējams, lielākā multifunkcionālā skatuve Latvijā, kuru varēs pielāgot visdažādākajiem pasākumiem - gan simfoniskā orķestra koncertiem, gan rokkoncertiem un diskotēkām, gan kino seansiem un teātra izrādēm, gan modes skatēm.

Pēc projekta mākslinieciskās padomes ierosinājuma arhitektiem sākotnējais rekonstrukcijas plāns jāpapildina arī ar skaņu ierakstu studiju, kas dotu iespēju māksliniekiem uzreiz ierakstīt uz skatuves notiekošo un nebūtu katru reizi atsevišķi jāīrē kāda mobilā skaņu ierakstu stacija.

«Rīgas nami» rekonstrukciju veiks par saviem līdzekļiem, lemjot par izdevīgāko finansējuma piesaistīšanas veidu.

Rīgas Kongresu nama rekonstrukcijas mērķis ir atbilstoši pieļaujamajām ēkas konstruktīvā risinājuma transformācijām iegūt savstarpēji vienotu, ar modernākajām apskaņošanas un akustisko sistēmu tehnoloģijām aprīkotas daudzfunkcionālas zāles un ar pasākumu vadības informatīvajām tehnoloģijām aprīkotu rekreācijas telpu kompleksu, kas nodrošinātu visplašākās iespējas dažādu pasākumu - populārās un klasiskās mūzikas koncertus dažādos to salikumos, kā arī teātru, konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu organizēšanai, piedāvājot tādus skatuves izmērus, lai vienlaicīgi uz tās netraucēti varētu izvietot ne mazāk kā 120 izpildītāju simfonisko orķestri un vismaz 100 dziedātāju lielu kori, transformējamu, pilna sastāva orķestrim piemērotu orķestra bedri, pilna servisa izpildītājmākslinieku ģērbtuves, mēģinājumu telpas un Lielo zāli, kurā būtu vismaz 1400 sēdvietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu