«Dauderu» muzejā unikāla iespēja skatīt senās rotas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izstāde «Senās rotas», kas tiks atklāta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja «Dauderu» nodaļā, ir īss un koncentrēts stāsts par rotu vēsturi no akmens laikmeta līdz viduslaikiem. Tā aplūkojama no 25.augusta līdz 11.novembrim. 

Izstādīti 80 izcili seno rotkaļu darbi, kuri iegūti Latvijas senvietu arheoloģiskajos izrakumos.

Eksponēto senlietu vidū kaklariņķi, rotadatas, saktas, aproces, gredzeni un citas krāšņumlietas. Laika gaitā tās bija pakļautas zināmām «modes» tendencēm, rotu formas un ornaments piedzīvoja izmaiņas. Norisinājās arī jauna «dizaina» meklējumi.

Tāpat vērojams tās vai citas rotas popularitātes pieaugums vai samazināšanās, etniskās un lokālās īpatnības.

Izstāde veidota saistībā ar Dr. hist. Arņa Radiņa jauno grāmatu «Arheoloģisks ceļvedis latviešu un Latvijas vēsturē».

«Dauderi» atrodas Rīgā, Sarkandaugavas iela 30.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) ir trešais vecākais muzejs Latvijā un vienīgais Latvijas vēstures muzejs pasaulē. Kopš dibināšanas 1869. gadā, muzejs ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir vairāk nekā miljons priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u. c. Latvijas vēstures liecības. Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme. Kopš 2008. gada LNVM pievienots Āraišu arheoloģiskais muzejparks, kopš 2010. gada – agrākais kultūras muzejs «Dauderi».

«lnvm.lv»

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu