Lai piesaistītu papildu līdzekļus, «Latvenergo» emitēs obligācijas (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai iegūtu papildu līdzfinansējumu «Latvenergo» koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai, uzņēmums šī gada nogalē plāno veikt publisku obligāciju emisiju, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja energokompānijas preses sekretāre Ivita Bidere.

Obligācijas tiks iekļautas «Nasdaq OMX» Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Konkrēti emisijas parametri tiks definēti emisijas dokumentu sagatavošanas laikā.

«Latvenergo» veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta «SEB» grupai.

Biržā kotētās «Latvenergo» obligācijas varēs iegādāties jebkurš Latvijas iedzīvotājs vai juridiska persona, informē kompānijas valdes locekle Zane Kotāne. Viņa pieļauj, ka interese par tām būs arī Latvijas pensiju fondiem un investoriem no citām Eiropas valstīm.

Kā norāda «Latvenergo», obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām.

Piesaistītais finansējums tiks novirzīts koncerna investīciju projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Līdz šim «Latvenergo» ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas līdzfinansēšanu veica, izmantojot banku aizdevumus.

Kā norāda kompānija, lēmums piesaistīt finansējumu, emitējot obligācijas, ļaus tai rast papildu finansēšanās avotus uz labvēlīgiem noteikumiem, diversificēt aizdevēju portfeli un veicināt atpazīstamību investoru vidū, kas atvieglos finansējuma piesaisti investīcijām nākamajos gados.

Energokompānijas valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs ir pārliecināts, ka no ieguldītāju puses būs interese par uzņēmuma obligācijām.

«Lēmums iziet kapitāla tirgū ir pārbaudījums uzņēmuma stabilitātei un briedumam. Obligācijas tiek laistas tirgū tad, ja potenciālie investori ir pārliecināti par uzņēmuma stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. «Latvenergo» savā izaugsmē ir sasniedzis šo augsto vērtējumu, līdz ar to esam droši, ka no ieguldītāju puses būs interese par obligācijām,» komentē Žīgurs.

Kompānija piebilst, ka obligāciju emisija ir pasaulē pieņemta prakse enerģētikas nozarē. Vērtspapīru emisiju ir veicis Igaunijas enerģētikas uzņēmums «Eesti Energia», Lietuvas elektroapgādes uzņēmumi, kā arī citas Eiropas lielās energokompānijas. Parāda vērtspapīrus ilgstoši emitē arī Latvijas valsts.

«NASDAQ OMX» Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne komentē, ka pēc obligācijām vienmēr būs liels investoru pieprasījums. Jau tagad gan Baltijas, gan Ziemeļvalstu investori aktīvi iegādājas Baltijas biržā kotētās Latvijas un Lietuvas valsts, kā arī uzņēmumu obligācijas. Šī gada septiņos mēnešos investori obligācijas un parādzīmes iegādājušies 555 miljonu latu apjomā.

«Īpaši svarīgi, ka «Latvenergo» obligāciju kotācija biržā radīs iespēju Latvijas pensiju fondiem, kuru rīcībā ir gandrīz miljards latu liels kapitāls, un privātajiem investoriem ieguldīt naudu tieši Latvijas ekonomikas attīstībai svarīgu uzņēmumu attīstībā,» norāda Auziņa-Melalksne.

Sākot «Latvenergo» obligāciju kotāciju biržā, uzņēmums regulāri atklās ne tikai finanšu, bet arī citu būtisku informāciju, kas ievērojami paplašinās uzņēmuma atpazīstamību ne tikai vietējo, bet arī ārvalstu investoru lokā, nostiprinot reputāciju investoru vidē un šādā veidā ievērojami uzlabojot kompānijas konkurētspēju un priekšrocības nākotnes investīciju piesaistei, uzskata biržas pārstāve.

Lai sniegtu iespējamiem ieguldītājiem pārliecību par «Latvenergo» koncerna darbības caurskatāmību un spēju nodrošināt atbilstošu informāciju, jau pirms emisijas kompānija plāno savā mājaslapā izveidot investoru attiecību sadaļu, kurā regulāri tiks publicēta aktuālā informācija par koncerna finanšu rādītājiem un svarīgākajiem notikumiem, informē Bidere.

Obligāciju emisija ir būtisks solis koncerna pārvaldības uzlabošanā un atklātības nodrošināšanā, uzskata Kotāne. Līdz šim «Latvenergo» koncerns publicēja informāciju par finanšu rādītājiem reizi gadā, savukārt pēc obligāciju emisijas finanšu informācija tiks publicēta reizi ceturksnī. «Tādējādi sabiedrībai tiks nodrošināta iespēja labāk izprast «Latvenergo» darbību, saņemot kvalitatīvu un labas korporatīvās pārvaldības principiem atbilstošu informāciju par koncerna operatīvo darbību un pārvaldības principiem,» vērtē Kotāne.

«SEB bankas» prezidents Ainārs Ozols pozitīvi vērtē to, ka viens no vadošajiem Latvijas uzņēmumiem rāda lielisku piemēru finansējuma avotu dažādošanai. Viņš piebilst, ka «Latvenergo» ir pēdējo gadu laikā vienīgais uzņēmums, kas finansējuma piesaistei izvēlējies korporatīvās obligācijas.

«Latvenergo» grupas kapitālieguldījumi 2011.gadā bija 198 miljoni latu. Plānots, ka arī nākamajos gados kapitālieguldījumi būs šādā līmenī. Galvenie projekti, ko patlaban īsteno koncerns, ir Rīgas otrās termoelektrocentrāles rekonstrukcijas otrā kārta, pārvades sistēmas izbūves projekts «Kurzemes loks» un nozīmīgas sadales tīklu sistēmas programmas. Šo kapitālieguldījumu programmu realizāciju «Latvenergo» daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla.

Par to, ka «Latvenergo» varētu izlaist obligācijas, ticis runāts jau vairāku gadu garumā. Jau 2003.gada nogalē uzņēmuma vadība paziņoja, ka obligācijas plānots emitēt 2004.gadā. Toreiz plānotā vērtspapīru emisijas kopējā nominālvērtība bija ne mazāka par 100 miljoniem eiro (70 miljoniem latu).

«Latvenergo» koncerna ieņēmumi pagājušajā gadā bija 681,8 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt peļņa sasniedza 43,8 miljonus latu, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tā bija 44,3 miljoni latu. Dividendēs valstij nolemts izmaksāt 39,9 miljonus latu.

Māteskompānijas 2011.gada peļņa bija 658,5 miljoni. Kā skaidro uzņēmums, būtiskais peļņas pieaugums galvenokārt saistīts ar ieņēmumiem no saimnieciskās darbības veida nodošanas, veicot pārvades sistēmas un sadales sistēmas aktīvu un saistību ieguldīšanu AS «Latvijas elektriskie tīkli» un AS «Sadales tīkls» pamatkapitālā. Pozitīvu ietekmi uz kompānijas pārskata gada rezultātiem atstāja uzkrājumu apvēršana ilgtermiņa finanšu ieguldījuma «Sadales tīkls» vērtības samazinājumam 28,3 miljonu latu apmērā. «Latvenergo» peļņa, neietverot iepriekš minētos faktorus, 2011.gadā bija 52,2 miljoni latu, salīdzinot ar 44,6 miljoniem latu iepriekšējā gadā. Savukārt māteskompānijas apgrozījums bija 700,9 miljoni latu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu