Vācijas mediji: Hermanis Zalcburgas festivālā izrādīto operu velta «Pussy Riot» (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latviešu režisors Alvis Hermanis savu iestudēto operu «Die Soldaten» Zalcburgas festivālā veltījis Krievijā notiesātajai grupai «Pussy Riot». 

20.augustā Zalcburgas festivālā notika vācu komponista Bernda Aloīza Cimmermana vienīgās pabeigtās operas «Die Soldaten» pirmizrāde, ko iestudējis latviešu teātra režisors Alvis Hermanis.

Kā vēsta aģentūra DPA, preses konferencē pirms pirmizrādes Hermanis operu veltījis Krievijā par huligānismu un reliģiskā naida kurināšanu notiesātajām «Pussy Riot» dalībniecēm, kurām piespriests divu gadu cietumsods.

Latviešu režisors sacīja, ka Cimmermana operā saskatāmas līdzības ar «Pussy Riot» dalībnieču likteni.

«Trauslas sievietes ir kļuvušas par lielas mašinērijas upuriem,» piebilda Hermanis.

Kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis portālam «Kulturasdiena.lv» paudis, ka ir nepatiesas ziņas, ka Hermanis šo iestudējumu būtu veltījis krievu pankgrupas «Pussy Riot» meitenēm, kurām Maskavas tiesa piespriedusi divu gadu cietumsodu.

«Alvis man pats teica, ka tās ir muļķības. Izrāde nav veltīta un nav taisīta ar domu, ka, redz, tagad es šo izrādi veltu «Pussy Riotiem». Vienkārši ir sanācis tā, ka izrāde saskan ar tēmu par varas un politikas ietekmi uz sievieti. Izrādes galvenais tēls ir sieviete - cietēja, bet tam nav nekāda sakara ar «Pussy Riot» lietu,» skaidroja Naumanis.

Hermaņa iestudējums tapis trīs gadu garumā, un tā ir tikai sakritība, ka izrādei uzradies politisks zemteksts, kaut nekas tāds nav bijis paredzēts. «Ar zināmu humora un protesta devu pēc izrādes teksta tulkojamajā mašīnā, kas atrodas virs skatuves, parādījās uzraksts «Brīvību Pussy Riot!», uz ko zāle, protams, attiecīgi reaģēja. Vēl jāņem vērā, ka Zalcburgā dzīvo diezgan daudz bagātu krievu, un tas viss kopā man likās diezgan jautri. Šis savā ziņā bija joks, kaut gan iepriekš Hermanis savā uzrunā bija plānojis aicināt rietumu operu māksliniekus boikotēt un nebraukt viesizrādēs uz Krieviju, kamēr «Pussy Riot» meitenes neatbrīvo,» norādīja kino un teātra kritiķis.

1965.gadā pasaules pirmizrādi piedzīvojusī opera «Die Soldaten» stāsta par franču tirgotāja meitu, kas sapinas ar karavīriem un zaudē savu godu.

Opera ir tehniski sarežģīta un tāpēc uzvesta reti. Tai nepieciešams liels skaits dziedātāju, vairāk nekā 100 mūziķu orķestris, ērģeles, kā arī džeza grupa.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu