Mediķi nepiekrīt VM vēlmei paaugstināt zemākās mēnešalgas likmi (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nepiekrīt Veselības ministrijas (VM) sagatavotajam priekšlikumam šogad paaugstināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem par 5%, - tā šodien vienbalsīgi nolēma 54 klātesošie LVSADA darba locekļi.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris sacīja, ka paaugstināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem par 5% varētu tikai tad, ja tā netiktu palielinātas slimnīcu parādsaistības, netiktu samazināta darba samaksa tiem, kas saņem vairāk, un netiktu atlaists neviens darbinieks, tomēr pašlaik LVSADA šādu iespēju neredzot.

LVSADA joprojām uzstājīgi prasa 2013.gada budžetu veidot, ievērojot Valdības rīcības plānu, prasot veselības aprūpes budžetam 563 miljonus latu, kas veidotu 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pretējā gadījumā arodbiedrība aicina VM gatavoties protesta akcijām.

«Mēs lemjam par to, kā ir jābūt. Ja mēs neprasīsim to, kas mums pienākas, kāpēc mēs vispār esam sanākuši?» sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

VM Budžeta un investīciju departamenta direktore Ināra Černušenko paskaidroja, ka kopējā VM nākamā gada budžetā paredzētā summa nesasniedz 560 miljonus latu, tāpēc īstenot arodbiedrību prasīto varētu, tikai meklējot papildu finansējuma avotus.

Patlaban notiekošajās sarunās VM puse ir iesniegusi arodbiedrībai vērtēšanai divus priekšlikumus. Viens no tiem ir jau minētā zemākās darba algas palielināšana par 5% visām ārstniecības personu amata kvalifikācijas kategorijām. Savukārt otrs VM priekšlikums ir no VM iesniegtā papildpieprasījuma nākamā gada budžeta projektam 23,2 miljonus latu ieplānot tarifa darba samaksas elementiem, lai paaugstinātu par 20% gan zemākās darba algas likmi, gan arī vidējo darba samaksu ārstniecības personām.

Černušenko sēdes laikā paskaidroja, ka otrais variants būtu īstenojams tikai tad, ja veselības aprūpes budžets 2013.gadā sasniegtu 560 miljonus. Vairāki klātesošie LVSADA locekļi pauda apmulsumu par šādu VM piedāvājumu, jo jau zināms, ka nākamā gadā plānotais veselības aprūpes budžets nesasniedz 560 miljonus latu.

Sēdes noslēgumā LVSADA aicināja VM izveidot darba grupu, lai kopīgi pārskatītu ārstniecības pakalpojumu tarifu veidošanas metodiku atbilstoši Valsts kontroles ieteikumiem.

Tāpat Keris informēja, ka arodbiedrība plāno turpināt konsultācijas par protesta akcijām, tajā skaitā starptautisku protesta akciju, kurā vēstules formā arodbiedrība paredzējusi lūgt Eiropas Padomei (EP) un Eiropas Savienības (ES) Parlamentam vērtēt, vai rupji ES pamattiesību pārkāpumi ir savienojami ar Latvijas atbilstību 2015.gadā plānotajam EP prezidējošās valsts statusam.

Kā iepriekš skaidroja VM pārstāve Egita Pole, zemāko algu pieaugums par 5% iespējams tāpēc, ka šogad veselības aprūpes nozarei, tieši ārstniecībai, piešķirti papildu 29,7 miljoni latu, no kuriem 11,5 miljoni latu ir tarifā iekļautā darba samaksas daļa, ieskaitot nodokļus.

Tikmēr Keris VM ideju nodēvēja par populistisku un sacīja, ka pašlaik LVSADA neredz, kā to varētu īstenot, jo papildu līdzekļi darba samaksas palielināšanai šogad neesot piešķirti. Viņš uzskata, ka šogad palielināt zemākās mēnešalgas likmi mediķiem par 5% darba devēji varētu divos veidos, - atlaižot daļu darbinieku un atlikušajiem paceļot algas vai atņemot tiem, kas saņem vairāk, un piešķirot tiem, kam ir zemākas algas. Ne vienu, ne otru variantu Keris neuzskata par atbalstāmu.

Komentējot LVSADA pausto viedokli, Pole sacīja: «Aprēķini liecina, ka tā sadaļa veselības aprūpes nozarei šogad piešķirtajos līdzekļos, kas ir darba samaksa un sociālais nodoklis, ir tik liela, kā minēts iepriekš - 11,5 miljoni.» Viņa skaidroja, ka ministrija cenšas apzināt, kā loģiski izlietot šo piešķirto finansējumu, - tas paredz gan pakalpojumu, gan darba samaksas izmaiņas.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu