Rūmenes Muižas parkā atklās Latvijas tēlniecībā unikālu stikla skulptūru izstādi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rūmenes muižas parkā būs skatāmas unikālā tehnikā veidotas dažādu toņu lielformāta stikla skulptūras. Mākslinieka ernestO (Ernests Vītiņš) veidotā izstāde Monumentālā skulptūra stiklā, kuras tapšanā izmantots vairāk nekā 6 tonnas stikla, Rūmenes muižas parkā pēc iepriekšējas pieteikšanās* būs skatāma no 27. augusta līdz 30. septembrim.

Līdz ar šo izstādi Rūmenes Muižas saimnieki Justs N. Karlsons ar kundzi Danu Beldiman-Karlsons muižu un parku atver jauno mākslinieku mecenātismam, sniedzot iespēju turpmāk katru gadu savā dzimtas īpašumā atklāt un pasaulei tālāk nodot Latvijas mākslu.

Liela izmēra tēlniecības darbu gatavošana stiklā ir tehniski sarežģīts un darbietilpīgs process, tāpēc pasaulē ar šo ekskluzīvo mākslas veidu ilgstoši strādāt atļaujas vien nedaudzi mākslinieki Japānā, ASV, Holandē un citur.

Profesors, mākslas zinātņu doktors un Latvijas Mākslas akadēmijas Doktora studiju programmas vadītājs Ojārs Spārītis uzsver, »ka mākslinieka Ernesta Vītiņa jaunības maksimālisms un drosme nebaidīties riska, kā arī viņa teicamā materiāla un plastikas izjūta bija tie kritēriji, kas pamudināja mani piedāvāt šo Latvijas tēlniecībā vēl neizmantoto iespēju izmēģinājumam tieši Rūmenes muižas parkā».

Muižas parkā būs apskatāmas 4 stikla skulptūras, kur katras tapšanā izmantotas 6 tonnas stikla. Trīs no skulptūrām ir augstākas par 2 m. Vienā no skulptūrām izmantoti vairāk nekā 1000 stikla gabaliņi. Skulptūru veidošanā izmantotā stikla krāvuma tehnika katrai no skulptūrām ļauj atšķirties ne tikai ar izmantoto stiklu, bet arī ar asimetriju, tonējumu, radot bagātīgu krāsu saspēli. Lielākoties skulptūrās izmantoti 4 dažādi toņu stikli.

Rūmenes Muižas saimnieki Justs N. Karlsons ar kundzi Danu Beldiman-Karlsons: «Staigājot pa muižas vairāk nekā 7 ha lielo ainavu parku, kas atrodas pie dīķa ar sirds formas saliņu, radās pārliecība, ka šis īpašais parks un tā plānojums kā vide pati par sevi organiski ļauj iekļauties tajā mākslas darbiem. Mēs ar neviltotu, patiesu gandarījumu nododam vairākus gadsimtus seno muižu un tās parku unikālu, īpašu mākslinieku talanta atbalstam, vienlaikus Latvijas un pasaules mākslas cienītājiem Rūmene pie Kandavas kļūst par vietu, kur to apskatīt ārpus Rīgas izstāžu namiem un galerijām».

Pie Rūmenes Muižas parka izstādes mākslinieks strādājis gadu. Par izstādes iedvesmas avotu ernestO kalpojusi daba, kas ir skulptūru vienojošais elements, bet ar atsķirīgu tehnisko izpildījumu.

*Lūdzu ņemt vērā iepriekšējas pieteikšanās nepieciešamību, lai neliktu vilties apmeklētājiem, jo muiža kā privātīpašums ir atvērts tikai pēc iepriekšējas pieteikšanās saskaņojot laiku pa tālruni: 67770966.

Izstādes mākslinieks ernestO (Ernests Vītiņš) ar izcilību beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedras maģistratūras un bakalaura studijas. Maģistra studiju programmā saņēmis Eiropas Sociālā fonda finansētu stipendiju. Neskatoties uz to, ka ernestO audzis mākslinieku ģimenē (aktieri, baletdejotāji, foto un kino mākslas pārstāvji), tomēr ar stiklu jaunais mākslinieks ģimenē nodarbojas vienīgais. Pēdējo trīs gadu laikā ernestO pievērsies monumentālā stikla skulptūru veidošanai, tā savstarpējai mijiedarbībai, krāsu saspēlei. Studiju procesā ar padomu līdzējis pazīstams Nīderlandiešu mākslinieks Berts van Lo (Bert van Loo). ernestO ir pirmais mākslinieks Latvijā, kas izveidojis kapa pieminekli stiklā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu