Krievija asi reaģē uz Latvijas pausto viedokli saistībā ar «Pussy Riot» lietu (180)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas Ārlietu ministrijas vadības paustais viedoklis saistībā ar «Pussy riot» lietu ir vērtējams kā iejaukšanās Krievijas iekšējās lietās un banālas krimināllietas politizēšana, teikts Krievijas vēstniecības Latvijā izplatītajā paziņojumā.

Latvijas paustajam viedoklim, kuram līdzīgu ir pauduši ASV, Vācijas un citu valstu diplomāti un politiķi, ir ietekme uz sabiedrības viedokli par Krievijas pilsoņiem, kā arī tiesu. Esot jāņem vērā, ka «Pussy Riot» lietā ir iesniegta apelācijas sūdzība, norāda Krievijas lietu pārstāvis Latvijā Andrejs Skačkovs, ņemot vērā viņa rīcībā esošo informāciju.

Krievijas puses norāda, ka Latvijas ĀM paziņojuma autoru rīcībā nav bijusi visa informācija par šo lietu un viņi to ir saņēmuši tikai no ārvalstu medijiem. Otrkārt, izsakot šo viedokli, nav ņemta vērā reālā situācija Krievijā. Piemēram, «Levada centra» veiktā aptauja esot parādījusi, ka lielākā daļa Krievijas sabiedrības nosoda «Pussy Riot» rīcību.

Krievijas tiesa ir pieņēmusi loģisku spriedumu, ņemot vērā, ka tika veiktas nelikumīgas, huligāniskas darbības, kuras apvainoja vairāku cilvēku reliģiskās jūtas un apgānīja reliģisko organizāciju. «Ir likums un likuma pārkāpums,» akcentēja Krievijas vēstniecībā, norādot, jebkāda cita notikušā interpretācija būtu neatbilstoša.

Par zaimošanu Vācijas baznīcās varot tikt piespriesti trīs gadi ieslodzījumā, bet Francijā un Somijā - līdz diviem gadiem ieslodzījumā, liecina vēstniecības rīcībā esošā informācija.

Krievijas puse uzsver, ka aicinājums «pārskatīt un atcelt sodu» ir absurds no juridiskā viedokļa, jo demokrātiskā valstī spriedumu nevar koriģēt vai atcelt ar valdības vai kādas personas rīkojumu.

Ja Latvijas vadības pārstāvji mudina Krieviju neiejaukties Latvijas iekšējās lietās, tad Krievija vēlas no «oficiālās Rīgas sagaidīt līdzīgu pieeju», uzsver Skačkovs.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) izplatījis oficiālu paziņojumu, paužot nožēlu par neproporcionāli bargo spriedumu Krievijas pankgrupas «Pussy Riot» lietā.

20.augsutā Latvijas ĀM izplatītajā paziņojumā masu medijiem teikts: «Lai arī pankgrupas dalībnieču rīcība un izvēlētā protesta akcijas vieta ir vērtējama pretrunīgi, krimināllikuma piemērošana un pieņemtais spriedums «Pussy Riot» lietā ir netaisnīgs un nepamatots.»

«Piespriestie divi gadi cietumsoda par miermīlīgu, lai arī pretrunīgi vērtētu, uzskatu paušanu rada bažas un ir pretrunā ar Krievijas starptautiskajām saistībām attiecībā uz izteikšanās brīvības ievērošanu,» uzsver ārlietu ministrs.

Viņš aicina Krieviju pārskatīt un atcelt tiesas lēmumu «kā neatbilstošu demokrātiskas valsts pilsoņu politiskajām pamattiesībām un saskaņā ar Krievijas starptautiskajām saistībām».

Jau vēstīts, ka Maskavas tiesa 17.augustā atzina pankgrupas «Pussy riot» dalībnieču vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu, piespriežot viņām divu gadu cietumsodu.

Komentāri (180)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu