Iestādes vadītājs ar profesionālā maģistra grādu (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Biznesa augstskolā Turība Juridiskās fakultātes dekāns, Dr.iur., profesors Jānis Načisčionis.

Mūsdienās ikviens cilvēks savā dzīvē vairāk vai mazāk saskaras ar publisko pārvaldi. Tas izskaidrojams ar to, ka svarīgākas dzīves sfēras jebkurā valstī vienmēr pārraudzīs valsts pārvaldes iestādes. Publiskās pārvaldes uzdevums ir ne vien nodrošināt pārvaldi publisko attiecību jomā, bet padarīt to par demokrātisku, tiesisku, efektīvu, atklātu un sabiedrībai pieejamu. Kādas zinības iespējams iegūt, lai savu profesionālo dzīvi varētu saistīt ar darbu publiskās pārvaldes sfērā iestādes vadītāja amatā,  skaidro Biznesa augstskolā Turība Juridiskās fakultātes dekāns, Dr.iur., profesors Jānis Načisčionis.

Publiskā pārvalde

Studiju procesā iespējams iepazīt pārvaldes procesus Eiropas Savienībā un šo procesu ietekmi uz valsts pārvaldi Latvijā. Students gūst atbildes uz jautājumiem, kā mūsdienu sociāli ekonomiskajā situācijā palielinās tiesību ietekme uz pašvaldību attīstību visos Latvijas reģionos. Gūst kompetenci par administratīvo un konstitucionālo tiesību avotu praktisku piemērošanu, zināšanas un prasmes piemērot valsts pārvaldes principus, noskaidro visu par publisko pārvaldi ES, pašvaldību tiesībām, darba un valsts civildienesta tiesībām, organizācijas teorijām, kā arī projektu vadību un sabiedriskajām attiecībām publiskajā pārvaldē.

Ja topošais speciālists ieguvis profesionālo izglītību sociālajās zinātnēs, tad būs jāraksta maģistra darbs, kurā varēs izmantot prakses uzdevumā izstrādātos secinājumus un priekšlikumus. Ja iepriekšējā izglītība nav saistīta ar sociālajām zinātnēm, varēs apgūt vadības informācijas un kvalitātes sistēmas pamatprincipus, kā arī mārketingu un publiskās finanses un savas zināšanas pielietot, izstrādājot maģistra darbu.

Diploms rokā un nākamais solis iepazīt vadītāja ikdienas pienākumus. Kā tas būs?

Eiropas un visas pasaules mērogā

Sabiedrībā nerimst diskusijas par labu speciālistu trūkumu dažādās jomās, no otras puses, liela daļa augstākās izglītības iestāžu absolventu sūkstās par darba piedāvājumu pieticīgajiem sarakstiem. Kam taisnība?

Augstskolas absolventu aptauju dati liecina, ka mums ir ļoti mazs topošo speciālistu - bezdarbnieku īpatsvars. Un ir divi diametrāli pretēji viedokļi, kas izskan publiskajā telpā – vērojama juristu pārpilnība, taču joprojām profesionālu juristu trūkst.

darbu

Jau studiju laikā studenti gūst pirmās praktiskas zināšanas - organizējam mācību prakses, kas ir iespēja paaugstināt profesionālo sagatavotību, sastapt pirmos potenciālos darba devējus vai pieņemt lēmumu dibināt savu organizāciju. Prakses iespējas ir, piemēram, Tieslietu ministrijā, Iekšlietu ministrijā un tās padotībā esošās iestādēs, Ģenerālprokuratūrā, Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā.

Vai darbs valsts pārvaldēs uzskatāms par labvēlīgu augsni straujai karjeras izaugsmei?

Darbam valsts pārvaldes iestādēs ir viens liels pluss – tajās bieži vien ir krietni lielākas stabilitātes un izaugsmes iespējas, nekā strādājot privātā sektorā. Turklāt, izaugsme pa karjeras kāpnēm šādā sektorā var notikt vienlīdz strauji kā pārējos darbības sektoros. Studiju programmas studenti un absolventi var strādāt ne tikai par valsts tiešās un pastarpinātās pārvaldes iestādes vadītāju, bet arī par komercsabiedrības vadītāju un nevalstiskās organizācijas vadītāju. Ja ir vēlme saistīt karjeru ar drošības institūcijām, tad būs piemērots policijas iestādes vadītāja vai drošības dienesta vadītāja amats.

Studiju programmas Juridiskā fakultātē:

Juridiskā zinātne

Studiju informācijas centrā

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu