Āfrikas cūku mēra uzliesmojums apdraud arī Latviju (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Neskatoties uz ātrajiem soļiem slimības iegrožošanai, Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Ukrainā var apdraudēt cūkas visā reģionā, tostarp arī Latvijā, otrdien brīdinājusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO brīdinājusi, ka Āfrikas cūku mēris apdraud arī Kazahstānu, Latviju un Moldovu, kur liels daudzums cūku tiek audzētas ģimenes saimniecībās, bet biodrošības standarti bieži vien ir visai vāji.

Organizācija ir aicinājusi valsts un vietējā līmeņa varasiestādes pastiprināt profilakses pasākumus un būt gataviem gadījumā, ja slimība uzliesmos arī citur.

«Saskaņā ar (..) slimību analīzēm, šis var būt pirmais no daudziem uzliesmojumiem,» norādījis viens no vadošajiem FAO veterinārārstiem.

Āfrikas cūku mēris cilvēkiem nav bīstams, bet cūku mirstības rādītāji var būt ārkārtīgi augsti, un uzliesmojumiem parasti seko cūku masveida izkaušana.

Pagājušajā gadā Krievijā no Āfrikas cūku mēra nomira vai šīs slimības dēļ tika izkautas aptuveni 300 000 cūku.

Pirms pāris gadiem šī lipīgā cūku slimība bija sastopama lielākoties tikai Āfrikā un Itālijas salā Sardīnijā, bet tagad tā izplatījusies arī Armēnijā, Gruzijā un Krievijā.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu