Rīgas zoodārza pingvīni maina «uzvalku» un ēd siļķes (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Kopš 9.augusta Rīgas zooloģiskajā dārzā ir aplūkojami 17 Džentū pingvīni, kas Latvijā īslaicīgi uzturas pa ceļam no dzimtā Edinburgas zoodārza (Lielbritānijā) uz Ķīnas okeanāriju, portālu «Apollo» informēja Zoodārza informācijas dienests.

Sākotnēji bija paredzēts, ka pingvīni Rīgā būs aplūkojami līdz 30.augustam, taču, saskaņojot avioreisus, tapis skaidrs, ka putniem ceļā no Rīgas lidostas jādodas jau 29.augusta rītā.

Pasaulē trešo prāvāko pingvīnu īslaicīgā viesošanās Rīgā ir izraisījusi necerēti lielu interesi un pēc zoodārza aplēsēm, 21.augusta pēcpusdienā pingvīnus bija aplūkojuši jau 35 000 viesi. (2011.gadā kopumā zoodārzā ieradās 268 930 apmeklētāji).

Lai nodrošinātu ērtāku šo amizanto putnu apskati, pie pingvīnu pagaidu mītnes ārējiem logiem steigšus tika uzbūvēta pat papildus skatu platformu.

Tātad pingvīni būs aplūkojami līdz pat 28.augusta vakaram.

Visaktīvāk tie rosās priekšpusdienā līdz plkst.12.00, kad notiek mītnes sakopšana un putnu barošana.

Putni ir labi iejutušies Rīgas zoodārza Flamingu mājā. Tie ir jau pieraduši pie jaunajiem kopējiem un labprāt mielojas ar siļķēm.

Džentū pingvīni ir trešie lielākie no pasaulē sastopamajām 17 pingvīnu sugām. Augumā tie sasniedz 75-90 cm, bet svars ir aptuveni 5,5 kg. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Lielākās šīs sugas kolonijas ir Folklenda, Dienviddžordžijas un Kergelēnu salās.

Lai pingvīniem Rīgas zooloģiskajā dārzā nodrošinātu piemērotus apstākļus, viena no zoodārza Flamingu mājas telpām tika rūpīgi izdezinficēta un pārbūvēta. Tajā arī uzstādīja jaudīgus kondicionierus, kas ļauj telpā uzturēt pastāvīgu +8-10 grādu temperatūru.

Visi Rīgas zoodārzā nonākušie putni ir pilnīgi pieauguši - galvenokārt trīs gadus veci.

Viena no pingvīnu «meitenēm» ir neraksturīgi gaišā krāsā (taču ne albīna) un jau ieguvi iesauku Blondīne. Visiem pingvīniem ir īpaša atpazīšanas zīme - katram atšķirīgs trīskrāsu gredzens ap spārna pamatni. Tēviņiem ap labo, bet mātītēm ap kreiso spārnu.

Ik dienas pingvīnu grupa apēd 15 kilogramus svaigu siļķu un katru otro dienu siļķēs tiek apslēpta arī nepieciešamā profilaktisko zāļu deva.

Ir sācies spalvu maiņas laiks un dažs pingvīns jau šķīries no lielas daļas apspalvojuma, tā ar izspūrušo «uzvalku» mulsinot līdzcietīgākos apmeklētājus.

Pēc spalvu maiņas putniem sāksies kāzu laiks, bet tas jau būs Ķīnā...

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu