Samazinājies surogātpasta apjoms (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Šī gada otrajā ceturksnī surogātpasts veidoja 74,3% no kopējās e-pasta plūsmas internetā, kas ir par 2,3 procenta punktiem mazāk nekā gada pirmajā ceturksnī, savā kārtējā pārskatā ziņo datu drošības kompānijas «Kaspersky Lab» speciālisti.

«Kaspersky Lab» prognozē, ka surogātpasta īpatsvars turpinās kristies un varētu sasniegt 65% nākamā gada laikā.

Pārskatā, kas publicēts interneta vietnē «www.securelist.com», speciālistes Darja Gudkova un Marija Namestņikova izmaiņas surogātpasta plūsma skaidro ar sezonālu ietekmi un vairāku faktoru mijiedarbību, tostarp zināma veida agrāk par surogātpastu dēvēta satura «legalizēšanos».

Kā norādīts pārskatā, gan surogātpasta izplatītāji, gan saņēmējam vēlama e-pasta sūtītāji vasarā dodas atvaļinājumā un mazina savu aktivitāti. Taču ar to nepietiek, lai izskaidrotu surogātpasta īpatsvara kritumu, jo cits būtisks faktors ir tā saukto atlaižu kuponu kampaņu parādīšanās, kas mainījusi surogātpasta sūtītāju aktivitāti.

Tā vietā, lai sūtītu miljoniem nelūgtu e-pastu, kuros reklamē normāla biznesa preces un pakalpojumus, šie biznesi sākuši izmantot dažādas atlaižu kuponu shēmas, kas formāli nav pieskaitāmas nevēlamam e-pastam. Kā skaidrots «www.securelist.com», preci vai pakalpojumu, kuru agrāk reklamēja «uz dullo», tagad piedāvā ar atlaides kuponu, uz kuru saņēmējs ir parakstījies saņemt vai neiebilst to saņemt.

Pārskatā uzsvērts, ka runa ir par pamatā labdabīga surogatpasta sūtīšanas paradumu izmaiņām. Šādu elektronisku reklāmu pieskaita surogātpastam tikai tādēļ, ka tas nelūgti «uzbāžas» ar precēm un pakalpojumiem, kas arī tiek godīgi piegādāti, ja saņēmējs uz pastu reaģē.

«Daudzi uzņēmumi, kas agrāk izmantoja surogātpastu kā savu galveno reklāmas rīku, tagad ir pilnībā pārgājuši vai arī sākuši pāriet uz kuponu pakalpojumu sniedzējiem,» raksta eksperti. Pārskatā gan norādīts, ka viltus kuponus sākuši izmantot arī krāpnieciska surogātpasta sūtītāji un ļaundabīgas programmatūras izplatītāji, jo atlaižu kuponi piesaistot saņēmēja uzmanību.

Šaubīga un krāpnieciska surogātpasta jomā redzama ekonomiskās krīzes ietekme, raksta «Kaspersky Lab». Arvien biežāk parādās apšaubāmi un viltus naudas pelnīšanas un darba piedāvājumi.

«Maijā pamanījām surogātpasta pieaugumu angļu valodā, kas piedāvā finanšu pakalpojumus privātpersonām. Tas veidoja 23,5% no visa surogātpasta apjoma. Pēc mēneša apjoms trīskāršojās un sasniedza 73%. Jūnijā vairums šo vēstījumu piedāvāja nelegālus pelnīšanas veidus. Ar surogātpastu vācu valodā bija līdzīgs stāsts - pēdējos mēnešos pieaudzis šaubīgu darba piedāvājumu skaits,» teikts pārskatā.

Krīzes ietekmē parādījies uz Krievijas auditoriju mērķēts surogātpasts, kas piedāvā lētus nekustamos īpašumus, tostarp krīzes piemeklētajā Spānijā. Pārskata autori pieļauj, ka šādi piedāvājumi ir patiesi, taču vienlaikus krieviem un citām auditorijām tiek piedāvāti, iespējams, apšaubāmas kvalitātes maksas semināri un analītiski materiāli par eirozonas krīzi un citiem aktuāliem ekonomiskiem jautājumiem.

Jauns pavērsiens ļaundabīga surogātpasta jomā otrajā ceturksnī bija mēģinājumi pasta saņēmējus aizvilināt uz viltus kolektīvi sarakstītās elektroniskās enciklopēdijas «Wikipedia» lapām. Šīs lapas saturēja it kā normālu informāciju, aiz kuras slēpās ļaundabīga programmatūra. Kā raksta «Kaspersky Lab», šie centieni ātri izgāzās, jo «Wikipedia» uzturētāji viltus lapas ātri novāca.

Saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu otrā ceturkšņa surogātpastā arvien biežāk parādījās ASV prezidenta Baraka Obamas vārds, kā arī viņa oponentu viņam veltītā kritika. Nekaitīgais politiskais surogātpasts mijās ar krāpnieku sūtījumiem, kas centās iekasēt naudu viltus politiskām organizācijām, kā arī vienkārši izmantoja Obamas vārdu un kādu skandalozu virsrakstu, piemēram, «Obama kopā ar beibēm», lai tirgotu interneta kaktu aptieku zāles u.tml.

Arī citas pasaules aktualitātes iezīmējās surogātpasta plūsmā. Bēdīgi slavenie Nigērijas e-pasta krāpnieki sāka piedāvāt shēmas, kā piedalīties Sīrijas valdošo aprindu bagātību nobēdzināšanā uz ārzemēm, solot dalīties miljonos, teikts pārskatā. Arī Olimpisko spēļu Londonā tuvošanās rosināja surogātpasta krāpnieku aktivitātes, ziņojot par milzu vinnestiem neesošajās olimpiskās loterijās u.tml.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu