Foto: «Curiosity» atstāj pirmās pēdas uz Marsa (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Marsa izpētes pašgājējs robots «Curiosity» trešdien veicis pirmo izmēģinājuma braucienu, atstājot riteņu nospiedumus līdzās savai nosēšanās vietai, kas par godu mūžībā aizgājušajam zinātniskās fantastikas rakstniekam Rejam Bredberijam nodēvēta par «Bredberija nolaišanās vietu».

««Curiosity» šodien bija pirmais veiksmīgais brauciens pa Marsu. Mūsu pašgājējam robotam ir pilnībā funkcionējoša pārvietošanās sistēma,» paziņoja NASA Reaktīvās kustības laboratorijas vadošais «Curiosity» operāciju plānotājs Mets Heverlijs.

Robots nobraucis četrus metrus uz priekšu, tad pa 90 grādiem pagriezies pa labi un pabraucis dažus metrus atpakaļ.

«Tas novietoja pašgājēju robotu sešu metru attālumā no vietas, kur tas piezemējās pirms 16 dienām,» teikts NASA paziņojumā.

Robota uzņemtajos attēlos skaidri redzami tā riteņa nospiedumi uz Marsa.

Tiks veiktas vēl vairākas pārbaudes, pirms «Curiosity» sāks misiju dzīvības pēdu meklēšanai uz planētas.

«Curiosity», kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju (MZL), ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei.

MZL pētīs Geila krāteri, kas atrodas nedaudz uz dienvidiem no Marsa ekvatora. Plānotajā izpētes apvidū ir dažāds iežu sastāvs, bet nevienmērīgais reljefs ļaus iegūt paraugus dažādos augstumos.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu