Nekustamā īpašuma īres tirgus tendences Rīgā un Jūrmalā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Cenu stabilizēšanās, izmaiņas izīrētāju sastāvā un īstermiņa līgumi, piedāvājumu deficīts Rīgā un Jūrmalas īpašumu saimnieku vilšanās – tādas ir galvenās īres tirgus tendences Rīgā un Jūrmalā 2012. gada vasarā. Par to liecina premium klases nekustamo īpašumu jomā strādājošā uzņēmuma Baltic Sotheby’s International Realty ekspertu viedokļi, portālu «Apollo» informē uzņēmuma mārketinga menedžere Jana Cīrule.

Rīgas centrā – piedāvājumu deficīts

«Šobrīd galvenā īres tirgus problēma premium klases segmentā ir piedāvājamo objektu deficīts,» stāsta Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs. Saskaņā ar viņa teikto potenciālo īrnieku prasības jau vairākus gadus ir nemainīgas – jauna vai renovēta ēka ar durvju sargu, apsardzi, stāvvietu un noteikti ar labu remontu. Pēdējo nosacījumu dzīvokļu īpašnieki bieži vien neievēro, kas arī ierobežo piedāvājumu skaitu.

Vispopulārākais īrnieku vidū joprojām paliek tā saucamais galvaspilsētas vēstniecību rajons. Otro vietu popularitātes ziņā ieņem Vecrīga. «Šeit dzīvokļus labprāt īrē augstas klases ārvalstu speciālisti, piemēram, banku darbinieki vai inženieri, tie, kuriem ir ērti nokļūt līdz darba vietai centrā, īrnieki bez ģimenes, kā arī tie, kuriem patīk trokšņaina laicīgā dzīve,» stāsta Rozenbergs.

Pēdējā gada laikā novērota cenu stabilizēšanās premium klases objektu īres segmentā. Cenas tuvojas pirmskrīzes līmenim (pirms tās tika mākslīgi paceltas līdz 20 eiro/kv.m.) un pašlaik svārstās 12 – 15 eiro/kv.m. robežās atkarībā no dzīvokļa platības. Tomēr reizēm piedāvājumi par augstu cenu ir reāli un pamatoti, piemēram, projekti Martas, Vaļņu, Vāgnera, Alberta un Vīlandes ielā.

Rīgas centrā izvietoto premium klases dzīvokļu īrnieku sastāvs vairākus gadus ir palicis praktiski nemainīgs. Diplomāti, lielu starptautisku uzņēmumu vadītāji dod priekšroku apartamentiem ar 2 – 4 guļamistabām, ar mēbelēm vai bez uz ilgu laiku.

Pēdējā laikā parādījusies jauna izīrētāju kasta – ārzemnieki, kuri iegādājušies dzīvokļus jaunos projektos praktiski Rīgas centrā – ēkās Skanstes ielā, Tomsona terasēs u. c. Prakse rāda, ka vairums ārzemju pircēju nekustamo īpašumu izīrē.

Jūrmala – žanra specifika

«Īres tirgus Jūrmalā ir pietiekami specifisks, tas ieņem atsevišķu nišu un nepakļaujas noteikumiem, kuri darbojas pat kūrortpilsētās,» uzskata Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašniece Ilze Mazurenko.

Aptuveni 90% «vasaras» īres līgumu ir īstermiņa. Saskaņā ar I. Mazurenko teikto var izdalīt vairākus periodus. «Skaidrs, ka vispopulārākā ir vasara (no vienas nedēļas līdz trīs mēnešiem), atsevišķi izdalāms konkursa «Jaunais vilnis» periods. Šogad ir parādījusies arī trešā sezona – Jaungada svinības,» norāda Mazurenko.

Šogad Jūrmalā spilgti iezīmējās vēl viena īres tirgus tendence. Parasti īres līgumi tiek slēgti plānveidīgi, sākot no janvāra līdz jūnijam. 2012. gadā liela daļa līgumu tika noformēta pirmajos trijos gada mēnešos – janvārī – martā.

«Izlutinātie Jūrmalas īpašumu saimnieki, kuri bija pieraduši «treknajos gados» nesteigties un izīrēt nekustamo īpašumu uzreiz uz trīs mēnešiem, atteica potenciālajiem īrniekiem. Kad pienāca maijs, bija skaidrs, ka īrnieki jau mainījuši savus plānus un devušies atpūsties uz Kipru, Spāniju un pat Palangu,» savos novērojumos dalās I. Mazurenko. «Galu galā šovasar vinnēja tie īpašnieki, kuri izvēlējās mūsu piedāvāto «termiņu kombinācijas» stratēģiju, izīrējot apartamentus uz īsu laiku.»

Tradicionāli Jūrmalā īrējamo māju piedāvājums ir lielāks par dzīvokļu piedāvājumu. Tas tādēļ, ka dzīvokļus pērk ārzemju investori dzīvošanai.

Kopumā īres cenas ir nedaudz kritušās. Daudzi īpašnieki par mājas ar piecām guļamistabām īri uz vasaru prasīja 40 000 eiro lielu maksu, lai gan reālā vērtība bija 30 000 eiro. Mājas īre Jūrmalas centrā īrniekiem izmaksāja 6 – 8 tūkst. eiro mēnesī, turpretim mājas īre ar dārgāku remontu un baseinu – 10 – 15 tūkst. eiro mēnesī. Savukārt dzīvokļi tika izīrēti par 3000 – 3500 eiro mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu