Nidā atklāj Baltijas valstu kinofestivālu «Baltijos banga»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIAnovosti/Scanpix

Lietuvas Kuršu kāpās, Nidā, 23. augustā oficiāli atklāj kinofestivālu «Baltijos banga» («Baltijas vilnis»), kura programmā šoreiz ietvertas astoņas pilnmetrāžas spēlfilmas un desmit dokumentālās lentes, kā arī Lietuvas studentu veidotu īsfilmu un animācijas filmu skates. 

Nidas kinosvētki sola interesantas tikšanās ar triju Baltijas valstu režisoriem un kinokritiķiem, paredzēts arī seminārs par kinoizglītības problēmām Lietuvā, Latvijā un Igaunijā un diskusijas par Baltijas kino īpatnībām un perspektīvām.

Kā uzsver festivāla rīkotāji, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kinoveidotāji ir vienisprātis, ka vispusīgai triju Baltijas valstu tautu sadarbībai arī šobrīd ir ārkārtīgi svarīga nozīme, tiecoties pēc atpazīstamības pasaulē, kas mūsu valstis joprojām sliecas uzskatīt par vienotu ģeopolitisku telpu.

«Pirms diviem gadu desmitiem mēs parādījām visai pasaulei, ka trīs valstis, sadodoties rokās, var sasniegt savus mērķus. Enerģija, kas iedegās, mums roku rokā stāvot Baltijas ceļā, iedvesmojusi arī kinofestivālu «Baltijos banga». (..) Pateicoties mūsu kultūras kontaktiem, dzimst īpašas vērtības,» - šādus apsveikuma vārdus pirms gada festivāla dalībniekiem veltīja Igaunijas premjers Andruss Ansips.

Jau kopš nedēļas sākuma visus interesentus Nidā gaida bērnu un vecāku iemīļotās animācijas filmu darbnīcas, kur mākslinieku Jūratės Leikaites-Ašķinienes un Valenta Ašķiņa vadībā top filma pēc kuršu novada leģendas motīviem ar folkloras grupas «Giedruže» spēlēto un dziedāto mūziku. Šā kopdarba pirmizrāde un jauno mākslinieku apbalvošana paredzēta šodien.

Latvijas delegācija, ko vada Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, uz Nidu ved trīs ļoti atšķirīgas stilistikas spēlfilmas - Jevgeņija Paškēviča «Golfa Straume zem ledus kalna», Gata Šmita «Seržanta Lapiņa atgriešanās» un Armanda Zvirbuļa «Mazie laupītāji».

Latvijas dokumentālā kino programmā pārstāvēta režisores Dzintras Gekas filma «Stacija «Latvieši». 1937» un Dāvja Sīmaņa un Ginta Grūbes filma «Pasaules skaņa».

Igaunijas filmu programmā, ko veidojusi Igaunijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ērika Lānsalu, iekļautas trīs spēlfilmas - Katrīnas Lauras «Kapu sarga meita», Pētera Simma «Vientuļā sala», kas ir Igaunijas, Latvijas un Baltkrievijas kopražojums, un nesen restaurētā lente no padomju laiku Igaunijas kino zelta fonda - režisoru Jūlija Kuna un Kaljo Kīska 1959.gadā tapusī komēdija «Draiskie pagriezieni». Dokumentālo filmu programmā igauņi uz Nidu atveduši vienu pilnmetrāžas un četrus īsmetrāžas darbus.

Lietuvas kinoprogrammā tiks rādītas divas spēlfilmas - režisora Sauļus Drungas lente «Anarhija Žirmūnos» un pēc Jurgas Ivanauskaites romāna motīviem veidotā Aļģimanta Puipas filma «Aizmigušo taureņu cietoksnis», savukārt lietuviešu dokumentālisti Nidas festivālā rādīs trīs darbus.

Īpaši interesanta solās būt sešu Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas studentu īsmetrāžas spēlfilmu programma.

Festivālu «Baltijos banga» rīko Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kinematogrāfistu savienības sadarbībā ar Nidas kultūras un tūrisma informācijas centru «Agila» un Neringas pilsētas pašvaldību; to atbalsta Latvijas un Igaunijas vēstniecības Lietuvā un Lietuvas Kultūras atbalsta fonds.

Festivāla atklāšanā piedalīsies arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis. Festivāls «Baltijas vilnis» notiek ceturto reizi, un tradicionāli festivālā tiks atzīmēta Baltijas valstu vienotības simbola «Baltijas ceļa» kārtējā gadskārta. Līdz 26.augustam interesentiem būs iespēja skatīties Baltijas valstu pilnmetrāžas un dokumentālās filmas, tikties ar Baltijas valstu režisoriem un kinokritiķiem, kā arī apmeklēt semināru par kino izglītību Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu