ASV kompānija izgudro «diagnosticējošu cimdu» ārstiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV kompānija «Med Sensation» sākusi attīstīt ar dažādiem sensoriem aprīkotu «diagnosticējošu cimdu», ar kuru ārsti, cits medicīnas personāls un pat pacienti varēs veikt ar tausti saistītas medicīniskas pārbaudes, raksta informācijas tehnoloģiju portāls «TechCrunch».

Patlaban cimds kalpo kā mācību rīks, ierakstot un ar bezvadu tehnoloģiju datoram nosūtot lietotāja veiktos pacienta iztaustīšanas datus, kurus tad var izvērtēt, ja cimdu lietojis medicīnas students. Tā, piemēram, var konstatēt, ka testa pacienta eksaminētājs nav pietiekami «spaidījis» pacienti, lai sajustu kāda iekšēja orgāna kontūras, vai to darījis nepareizā vietā u.tml.

Kā raksta portāls, nākamais solis cimda attīstīšanā būs tā aprīkošana ar ultraskaņas sensoriem. Tā vietā, lai pacientu vestu uz doktorātu vai slimnīcu, lai veiktu ultraskaņas pārbaudi, piemēram, sportista savainotai kājai, to varēs veikt uz vietas, datus nosūtot mobilā internetā un saņemot atpakaļ ultraskaņas attēlu. Cimdu arī varētu izmantot sievietes, kurām ieteikts pa laikam pašām pārbaudīt savas krūtis krūts vēža profilakses programmu ietvaros.

Cimdu attīstījuši Kalifornijas pētniecības institūta «Singularity University» pētnieks, Hārvarda Universitātes medicīnas students Endrū Bišara un divi inženieri, Elišaijs Ezra un Fransiska Hadividžāna.

Cimds nosaukts «The Glove Tricorder» par godu ASV kādreiz populārajai 60.gadu zinātniskās fantastikas seriālam «Star Trek», kur attēlots zvaigžņu kuģa ārsts, kas veic diagnozes, pacientam gar ķermeni novicinot elektronisku zizli - «Tricorder», kas uztver visas ķermeņa vitālas funkcijas.

Diagnosticējošā cimda attīstītāji uzskata, ka nākotnē, pilnveidojot savu izgudrojumu, ar rokai uzvelkamo ierīci varēs ārpus slimnīcas diagnosticēt sirds kaites (ar skaņas sensoriem), iespējamus vēdera sāpju cēloņus un sporta traumu nopietnības pakāpi (ar ultraskaņu un taustes sensoriem).

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu