Kāpēc Latvijā neieredz vieglatlētiku? (65)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: atputasbazes.lv

Šovasar Latvijas sporta līdzjutējus ar bronzas cēlmetālu Eiropas vieglatlētikas čempionātā palutināja 20 gadus vecā septiņcīņniece Laura Ikauniece. Arī Londonas olimpiskajās spēlēs jaunā sportiste lika par sevi runāt, debijas reizē iegūstot augsto, 9. vietu. Cik loģiski ir Lauras panākumi? Ikaunieces treneris Andis Austrups sniedz ieskatu pašreizējā situācijā, apliecinot tik bieži starp rindām lasāmo patiesību - Latvijas sportisti panākumus gūst nevis pateicoties radītajiem apstākļiem, bet gan par spīti to neesamībai.

«Tagad esam atpakaļ skarbajā realitātē - tuvojas ziema, bet trenēties nav kur,» secina Austrups. «Rīgā un Jūrmalā nav manēžas, bet Kuldīgā ir sacensību manēža. Nāksies atkal dzīvoties pa Igauniju. Tallinā ir trīs manēžas, turklāt vienā ir arī svarcelšanas un vingrošanas zāle, bet blakus ir stadions. Nezinu kāpēc neviens Latvijā nesaprot, ka manēža būtu nepieciešama ne tikai vieglatlētiem, bet arī sporta spēļu komandām. Tagad mēs atstājam naudu Igaunijā, bet, ja mums būtu sava manēža, nauda paliktu Latvijā.»

«Igaunijā manēžas visu laiku ir pilnas, jo ikvienā sporta veidā ir nepieciešama fiziskā sagatavotība. Esot Londonas Olimpiādē un redzot, kā trenažieru zālē strādā Krievijas volejbola izlase, kļuva pilnībā skaidrs, ka visa pamatā ir vieglatlētika. Latvijā to neviens negrib saprast,» norāda treneris.

«Vecajā sporta manēžā Ķengaragā svilpo caurvējš. Treniņi tur notiek, arī mēs tur kaut ko darām, taču tas ir ārprāts! 60 metru distanci tur nevar skriet, ir viena tāllēkšanas bedre uz visu Rīgu. Nu labi, vēl ir «Daugavas» stadiona manēža, taču arī tur nav ko darīt. Tur ir pārbāzts, turklāt ziemā temperatūra sasniedz tikai +10 grādus, lai gan sprintā treniņiem nepieciešami vismaz +20 grādi. Muskuļi plīst un tā nav joka lieta,» turpina Austrups.

«Rīgas sporta manēžā šogad esot salabots jumts un tagad netecēs, bet «Daugavas» manēžā (kāda tur manēža, vienkārši taisne!) tāpat līst iekšā ūdens. Jūrmalā gājām pie priekšniecības, kura atbildēja, ka vienas Lauras dēļ manēžu nebūvēs. Cilvēki vienkārši nesaprot, kāpēc tā ir vajadzīga. Tepat ir bērni, kuri grib trenēties, taču viņiem nav kur to darīt. Cik Lauras vajag, lai uzceltu manēžu? Nezinu, varbūt 42 - pa vienai uz katru maratona kilometru,» ironizē treneris.

«Sporta spēļu komandām Latvijā pašlaik ir ļoti zems līmenis, jo trūkst vieglatlētikas un fiziskās sagatavotības. Kur gan citur to iegūt, ja ne vieglatlētikas manēžā?» vaicā Austrups. «Šeit [Slokas stadionā] neesmu redzējis nevienu basketbolistu. Laikam viņi iedomājas, ka viss var notikt mazajā sporta zālē. Taču tā tas nenotiek. Londonā redzējām Brazīlijas basketbolistus, arī sieviešu komandas - visās ir atlēti. Ja mēs to nesapratīsim, tad tādā līmenī arī paliksim.»

«Ja Rīgā būtu kaut viena manēža, paceltos visa sporta kopīgais līmenis. Vai manēža būs? Nebūs. Varbūt tikai tad, kad Laura beigs sportistes karjeru. Bet pagaidām jāmeklē iespējas, kur trenēties. Jābrauc prom no ģimenēm un mājām, jo vieglatlētiku Latvijā neieredz. Tiklīdz kāds ieminas par vieglatlētikas manēžu, tā visi saķer galvu - nevienam tas neesot vajadzīgs,» skarbs ir treneris.

«200 metru distanci ziemā nav kur skriet, tādējādi nevar uztrenēt ātruma izturību. Atbraucot uz Latviju, vēl maijā ir dienas, kad vari doties ārā un skriet, bet ir dienas, kad to vēl nevar darīt. Tāpēc jau Laura nevar izskriet no 24 sekundēm, jo vienkārši nav kur šo distanci trenēt,» skaidro Eiropas čempionāta bronzas medaļnieces treneris.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu