Latvijas kopražojuma filma «Miglā» iekļauta Toronto filmu festivālā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 6. līdz 16. septembrim Kanādā norisināsies 37. Toronto starptautiskais filmu festivāls (TIFF), kurā izrādīs studijas «RIJA» kopražojuma filmu «Miglā» («In The Fog»). Filma iekļauta Mūsdienu pasaules kino (Contemporary World Cinema) kategorijā, kurā ir pārstāvētas labākās ne-angļu valodas filmas no visas pasaules.

«Iemesls, kāpēc festivāls ir tādā cieņā visā passaulē, - jo tas uzdrošinās riskēt», savā uzrunā sacīja «U2» dziedātājs Bono, kura grupas albuma «Achtung Baby» (1991) dokumentālā lenta atklāja aizvadītā gada festivālu.

Toronto filmu festivāls kļuvis par vienu no pasaules vērienīgākajiem kino notikumiem, kurš pamatoti pēc «IndieWIRE» redaktoru veiktās aptaujas ierindots pirmajā trijniekā pasaules TOP 50 filmu festivāla tabulā uzreiz aiz Kannu festivāla. Kino nozares pārstāvji uzsver TIFF nozīmību – tā ir starta platforma Eiropas filmām uz Amerikas tirgu. TIFF tiek raksturots kā «skatītājiem visdraudzīgākais festivāls», jo tajā nav žūrijas - galveno balvu «People's Choice Award» piešķirt pēc skatītāju balsojuma.

Šī gada festivāls pārsteidz ar tā vēsturē vērienīgākajiem skaitļiem: vienpadsmit dienu laikā būs skatāmas 289 mākslas filmas un 83 īsfilmas kopumā no 72 valstīm, tostarp pasaules pirmizrādi piedzīvos 146 filmas. Pēc provizoriskām aplēsēm TIFF programmu noskatīsies aptuveni 260 000 kino fanu un vairāk nekā 1000 preses pārstāvju.

Festivālā jaunus darbus piedāvās arī Bens Afleks (Ben Affleck), Toms Tikvers (Tom Tykwer), Endijs Vačovskis (Andy Wachowski), Havjērs Dolans (Xavier Dolan), Pols Tomass Andersons (Paul Thomas Anderson), Spaiks Lī (Spike Lee), Nīls Džordans (Neil Jordan), Mira Naira (Mira Nair), Roberts Redfords (Robert Redford), Fransuā Ozons (Francois Ozon), Terenss Maliks (Terrence Malic) u.c.

Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Krievijas un Baltkrievijas kopražojuma aktierfilma «Miglā» (režisors Sergejs Lozņics) pasaules pirmizrādi piedzīvoja 65. Kannu kinofestivāla ietvaros, tostarp iegūstot prestižo Starptautiskās kinokritiķu federācijas FIPRESCI balvu. Filma veidota pēc Vasilija Bikova stāsta motīviem par partizānu cīņām Otrā pasaules kara laikā, par nodevību un amorāliem apstākļiem, kuros cilvēks spiests pieņemt morālus lēmumus. «Miglā» uzņemta pagājušā gada rudenī Daugavpils apkārtnē ar Rīgas filmu fonda, Nacionālā Kino centra, kopproducentu un starptautisku fondu finansiālu atbalstu.

  • Festivāla ietvaros «Miglā» būs skatāma trīs seansos – 12., 14. un 16. septembrī.
  • Filmas pirmizrāde Latvijā plānota nākamā gada sākumā.
  • Filmas oficiālā mājas lapa: «inthefog-movie.com».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu