Mežā atrastais līķis, visticamāk, ir miljonāra Rožeckina (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Augusta sākumā Tukuma novada mežā atrastais[s:42287] visticamāk, ir 2008.gada pavasarī bezvēsts pazudušā ASV pilsoņa, miljonāra Leonīda Rožeckina mirstīgās atliekas.

Nesen pabeigta ekspertīze, kurā salīdzināti mirušā DNS paraugi ar Rožeckina dzīvesvietā Jūrmalā atrastajām pēdām, un tie sakrīt.

Šā gada 1.augustā Tukuma novada Ragaciemā meža masīvā tika atrasts vīrieša līķis sadalīšanās stadijā. Mirušā drēbju kabatā bijusi Rožeckina kredītkarte. Salīdzinot atrastā līķa DNS profilu ar profilu, kas tika iegūts no pēdām Rožeckina dzīvesvietā 2008.gada 16.martā Jūrmalā, Kāpu ielā, eksperti konstatējuši, ka tie sakrīt. Taču, lai pārliecinātos, vai patiešām mirušais ir Rožeckins, viņa DNS profils vēl tiks salīdzināts ar kāda radinieka DNS profilu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava, pamatojoties uz iepriekšminēto, izmeklēšanā ir pietiekams pamats pieņēmumam, ka atrastais neatpazītais vīrieša līķis ir saistīts ar noziegumu, kas notika Rožeckina dzīvesvietā īsi pirms viņa pazušanas. Nolūkā pārbaudīt versiju, ka neatpazītais vīrieša līķis varētu būt Rožeckins, izmeklēšanā tiks veikta papildus bioloģiskās ekspertīzes, kurās atrastās līķa DNS profils tiks salīdzināts ar kādu no Rožeckina radinieku DNS profiliem.

Pagaidām VP saistībā ar atrastajām mirstīgajām atliekām sazinās vien ar ASV tiesībsargājošajām institūcijām. Vēl nav skaidrs, vai Rožeckina radinieku DNS paraugus varētu iegūt ASV, vai arī kāds no viņiem tos varētu nodot Latvijā. Abi varianti ir aktuāli, šodien žurnālistiem sacīja VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš.

Vīrieša līķi, kas varētu būt Rožeckina mirstīgās atliekas, atraduši dabas velšu lasītāji. Tas bija paslēpts zem koku zariem, bet ne ierakts zemē. Policija uzskata, ka līķis nav pārvietots, un, visticamāk, tur «nogulējis» kopš Rožeckina pazušanas.

Restaurējot četrus gadus vecos notikumus, Lazdiņš atgādināja, ka Rožeckins pazuda 2008.gada 16.martā laikā no pusnakts līdz plkst.7.30. Jau tā paša gada 17.martā policijā tika sākts kriminālprocess par slepkavību, kura izmeklēšanas gaitā vēlāk tika aizturēts Rožeckina mājas sargs un pārvaldnieks. Abi joprojām esot aizdomās turamie, taču jau sen kā «uz brīvām kājām». Lazdiņš norādīja, ka abi varētu būt vairāk nozieguma līdzdalībnieki, un policija joprojām turpina meklēt arī citas personas, kas varētu būt saistītas ar šo slepkavību.

Par to, ka izdarīta slepkavība, liecinot vairāki apstākļi, tostarp Rožeckina mājā atrastie asins paraugi, kā arī fakts, kas atklājies tagad - līķis ir slēpts. Policija pagaidām pieturoties pie versijas, ka Rožeckins noslepkavots pazušanas dienā. Tāpat joprojām tiekot izmeklētas divas notikušā versijas - noziegums pastrādāts saistībā ar viņa biznesu, vai arī ar privāto dzīvi, lai gan biznesa versija esot ticamāka.

Lazdiņš sacīja, ka 2008.gada martā Rožeckins Latvijā ieradies nevis biznesa darīšanās, bet lai atpūstos savā mājā Jūrmalā. Iespējams, slepkavas to zināja.

Lai gan policija izmeklē kriminālprocesu par slepkavību, tomēr nevarot arī apgalvot, ka atrastajam vīrieša līķis ir bijušas vardarbīgas nāves pazīmes, jo tas bijis tādā sadalīšanās stadijā, ka, visticamāk, patieso nāves cēloni nevarēs noteikt. Ja slepkavība izdarīta, izmantojot šaujamieroci, iespējams, pēc kauliem varētu to noteikt, taču tiesu medicīniskā ekspertīzes vēl nav pabeigta.

Kā ziņots, pēc policijas sniegtās informācijas, Krievijas izcelsmes ASV pilsonis Rožeckins neskaidros apstākļos pazuda 2008.gada 16.martā laika posmā no plkst.0.15 līdz 7.30 no savas mājas Jūrmalā, Kāpu ielā. Namā tika atrastas miljonāra asinis.

Kriminālprocess par Rožeckina pazušanu vēlāk tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 116.panta - par slepkavību. Policija sliecas domāt, ka Rožeckins noslepkavots.

Britu mediji gan iepriekš izvirzījuši arī versiju, ka Rožeckins falsificējis savu nāvi un tagad dzīvo ASV. Izteikta arī iespēja, ka Rožeckins ir dzīvs un atrodas ASV liecinieku aizsardzības programmas patvērumā.

Rožeckins dzimis 1966.gadā Sanktpēterburgā (tolaik - Ļeņingrada), bet 13 gadu vecumā viņš kopā ar vecākiem emigrējis uz ASV, kur ieguvis izglītību Kolumbijas universitātē un Hārvarda Juridiskajā skolā. ASV viņš strādājis par juristu federālā tiesneša birojā, bijis advokāts birojos «Sullivan & Cromwell» un «White & Case», bet pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā atgriezās Krievijā, kur nodibināja savu juridisko firmu.

Rožeckins bija viens no Krievijas investīciju bankas «Renaissance Capital» dibinātājiem, bet 1998.gadā viņš no bankas aizgāja un nodibināja savu investīciju kompāniju «LV Finance», kuras lielākais aktīvs bija 25% mobilo sakaru operatora «MegaFon» akciju.

2003.gadā viņš savu kompāniju un līdz ar to arī «MegaFon» daļas pārdeva «Alfa Group», bet tiesvedība par šo darījumu ilga vēl vairākus gadus. Pret Rožeckinu saistībā ar šo darījumu Krievijā pat tikusi ierosināta krimināllieta par krāpšanu, jo viņš pirms tam par akcijām jau esot saņēmis 40 miljonus ASV dolāru no Bermudu salās reģistrēta fonda IPOC. Pats Rožeckins gan apgalvojis, ka parakstīt dokumentus piespiests ar draudiem, un draudējis esot toreizējais Krievijas informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju ministrs Leonīds Reimans, kurš esot patiesais IPOC īpašnieks.

Rožeckins 2006.gadā ticis izsludināts starptautiskajā meklēšanā, un tiesa sankcionējusi viņa arestu.

Pēdējos gados pirms pazušanas Rožeckins biznesa aktivitātes Krievijā ievērojami samazināja. Viņam piederēja Londonas ikdienas bezmaksas biznesa avīze «City A.M.», bet 2007.gadā viņš kopā ar «The Walt Disney Company» bijušā vadītāja dēlu un vairākiem citiem uzņēmējiem Losandželosā nodibināja kinofilmu producentu kompāniju «L+E Productions».

Īpašumu Jūrmalā Rožeckins iegādājies 2003.gadā par 900 000 latu, liecina Zemesgrāmatas informācija.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu