Stradiņa slimnīcā veiksmīgi izdarīta unikāla operācija (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Šī gada 9.augustā pirmo reizi Latvijā kādam pacientam vienlaicīgi protezēts aortas vārstulis un pilnībā nomainīta aortas krūšu daļa. Līdz šim Latvijā veikta tikai atsevišķu aortas posmu nomaiņa, portālu «Apollo» informēja Ieva Stibe, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Sarežģītās operācijas laikā konsultanta, sirds ķirurga profesora Andras Hoffman (Āhenes Universitātes slimnīca, Vācija) vadībā Stradiņa slimnīcas ārsti pacientam pilnībā protezēja aortas vārstuli un aortu, nomainot to ar sintētisku asinsvadu, sākot no sirds vārstuļa līdz pat lejupejošai aortai.

Operācija ilga deviņas stundas, tajā piedalījās Stradiņa slimnīcas ārstu komanda - ķirurgi docents Pēteris Stradiņš, dr. Uldis Strazdiņš, dr. Mārtiņš Kalējs un anestezioloģe docente Eva Strīķe. Atbalstu sekmīgai operācijas norisei sniedza arī Diagnostiskās radioloģijas institūts, Invazīvās kardioloģijas laboratorija, mākslīgās asinsrites speciālisti, slimnīcas Asins kabineta komanda, Imūnhematoloģijas nodaļa, Kardioloģijas centra Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļa un citas slimnīcas struktūrvienības.

Stradiņa slimnīcas 21. Iegūto un iedzimto sirdskaišu nodaļas vadītājs docents Pēteris Stradiņš: «Līdz šim bijām veikuši atsevišķu aortas posmu nomaiņu un vārstuļu aizvietošanas operācijas. Šoreiz bija nepieciešama kompleksa pieeja. Lai veiktu operāciju, uz laiku tika apturēta ne tikai pacienta sirdsdarbība, bet arī asins cirkulācija visā ķermenī. Svarīgi bija saglabāt visu orgānu funkcijas, īpaši galvas smadzeņu darbību. Lai cik paradoksāli nebūtu, ir iespējams apturēt asins cirkulāciju gandrīz uz stundu, pateicoties komplicētai operācijas un anestezioloģijas tehnikai, kas ietver arī pacienta atdzesēšanu līdz 18 grādu temperatūrai. Pacienta veselības stāvoklis ir stabils, un viņa atveseļošanās norisinājās labi. Šodien pacients no slimnīcas dodas mājās.»

Operācija veikta 51 gadu vecam vīrietim, kura pamatsaslimšana bija smaga arteriāla hipertensija, ateroskleroze, aortas krūšu un vēdera daļas plīsums, sākot no sirds aortas vārstuļa līdz pat kāju artērijām un smaga aortas vārstuļa nepietiekamība.

Aortas slimības ir vienas no sarežģītākajām un grūtāk ārstējamām sirds un asinsvadu saslimšanām. Tām ir ārkārtēji augsta mirstība, un bieži tās skar gados jaunus cilvēkus. Aortu veido trīs slāņi, plīsums parasti notiek iekšējā vai vidējā, un, ja ārējais slānis spēj noturēt spiedienu, pacients ietilpst tajos 60%, kam laimējas no pēkšņas nāves izvairīties. Tomēr pastāv liels risks, ka plīsums var progresēt. Vienīgā iespēja izārstēt ir operācija - plīsušā asinsvada nomaiņa ar mākslīgu protēzi. Pamatā to veic ar atvērtu ķirurģisku operāciju, atsevišķos gadījumos iespējams pielietot arī īpašas endoprotēzes, kuras ievadāmas bez ķirurģiska grieziena caur perifēru asinsvadu. Nosacīta alternatīva pacientiem ar šādām saslimšanām ir medikamentoza ārstēšana, bet tad saglabājas augsts pilnīgas aortas plīšanas risks.

Aortas plīsuma iemesli mēdz būt aortas aneirisma (patoloģisks asinsvada paplašinājums), ateroskleroze, dažādas iedzimtas slimības, piemēram, Marfāna sindroms vai traumas. Šajā gadījumā, visticamāk, iemesls bija paaugstinātais asinsspiediens un ateroskleroze - sirds asinsvadu sieniņas pārkaļķošanās.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu