Kanje Vests uzvar plaģiātisma lietā, atsaucoties uz Frīdrihu Nīči (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV tiesa plaģiātisma prāvā lēmusi par labu reperim Kanjem Vestam, kuru esot iedvesmojis filozofs Frīdrihs Nīče, nevis cita mūziķa darbs. 

2010.gadā mūziķis Vincents Pīterss uzsāka lietu pret Vestu. Viņš apgalvoja, ka repera singls «Stronger» ir viņa 2006.gadā ierakstītās dziesmas ar tādu pašu nosaukumu plaģiāts.

Tomēr Vesta advokāti norādīja, ka patiesībā abas dziesmas iedvesmojis 19.gadsimta vācu domātāja Nīčes slavenais aforisms «viss, kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus».

Tiesnese Diāna Vuda lēma, ka abas dziesmas nav pietiekami līdzīgas, lai Vesta singlu varētu uzskatīt par plaģiātu. Viņa arī norādīja, ka Nīčes domu grauds iedvesmojis vēl daudzas citas dziesmas, tostarp dziedātājas Kellijas Klarksones 2011.gada hitu «What Doesn't Kill You (Stronger)».

«Kaut arī fakts, ka abās dziesmās izmantots 19.gadsimta vācu filozofa citāts, sākotnēji varētu šķist neparasta sakritība, Vests pareizi norādīja, ka tas sastopams daudzās pēdējā gadsimta laikā sacerētās dziesmās,» paskaidroja tiesnese. «Pat vēl jaunāka populāra dziesma, kas lietas izskatīšanas laikā atradās «Billboard Hot 100» topā, izmanto to pašu citātu, ko Vests un Pīterss bija iekļāvuši savējās.»

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu