Atklāj robota «Curiosity» «mazo netīro» noslēpumu (115)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) speciālisti Marsa izpētes robota «The Curiosity» projekta īstenošanā izmantojuši Krievijas zinātnieku sasniegumus, raksta ārvalstu pētnieks, dēvējot to par «mazo netīro noslēpumu».

Amerikāņu žurnālists Džefs Brumfils savā publikācijā «Mazais netīrais «Curiosity» noslēpums» raksta, ka robotu darbina plutonijs-238, ko savulaik sāka un turpināja ražot Padomju Savienībā, Aukstā kara laikā.

««Curiosity» izmanto plutoniju-238. Tā ir lieliska degviela, tā ir ļoti radioaktīva, dod lielāku siltumu,» raksta žurnālists.

Plutonijs-238 darbina un silda robotu apmēram ar tādu jaudu kā divu kilovatu tējkanna, Krievijas medijiem sacīja vietējais speciālists Vladimirs Surdins.

«Visiem motoriem, visām ierīcēm plutonijs pietiks pārpārēm. Un vēl - tas nepieciešams, lai robots nesasaltu, jo uz Marsa ir auksts un robota sistēmām nepieciešama stabila temperatūra,» sacīja Surdins.

Kā norāda Brumfils, plutoniju-238 iegūt ir ļoti grūti – tas dabā nepastāv, bet vērienīgi plutonija krājumi ir tikai divām pasaules valstīm – ASV un Krievijai.

ASV plutoniju-238 pārtrauca ražot vēl pagājušā gadsimta 80.gados, bet jau pēc nepilniem desmit gadiem sāka plutoniju-238 iepirkt no Krievijas, tādēļ medijos parādās ziņas, ka bez Krievijas palīdzības amerikāņiem neizdotos realizēt vērienīgo projektu.

Plutonijs robota ģeneratoram pietiks turpmākajiem 20-35 gadiem, prognozē speciālisti.

Komentāri (115)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu